A felhasználók 24%-a vesztette már el biztonsági másolatait

forrás: Prím Online, 2015. május 12. 17:14

Nem csupán az adatok tűnhetnek el nyomtalanul, biztonsági maásolataink ugyanúgy veszélynek vannak kitéve. A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint ezen a téren is akadnak jópáran, akik vesztették már el biztonsági mentéseiket.

A Kaspersky Lab és a B2B International közös felmérése szerint négyből csaknem egy felhasználó, aki külső tárolón tartja biztonsági másolatait, vesztette már el adatait. A felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek túlnyomó része (92%) tárol bizalmas adatokat, például magánlevelezést, fényképeket, jelszavakat vagy pénzügyi adatokat az eszközein. Ennek ellenére a megkérdezettek 29%-a nem tesz semmilyen biztonsági intézkedést, és 11% a jövőben sem tervezi, hogy biztonsági mentést készítsen a fontos adatairól.

 

A kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy azok sem mindig kerülték el a veszteséget, akik készítettek biztonsági másolatokat a fájlokról. Továbbra is a külső tárolóeszközök, például a merevlemezek és memóriakártyák a legnépszerűbbek: a válaszadók 87%-a tárolja a biztonsági másolatait ilyen eszközön, és csupán 12%-uk használ felhő-alapú tárolót. Azonban a külső tárolót választók közül négyből majdnem egy felhasználó (24%) találkozott már olyan esettel, amikor nem voltak visszaállíthatók az adatai, a tároló eltűnése, ellopása, vagy meghibásodása miatt.

 

 

Elena Kharchenko, a Kaspersky Lab fogyasztói termékekért felelős vezetője úgy véli, hogy jó szolgálatot tehet az adatoknak, ha a biztonsági mentés során meghatározzák a felhasználók, hogy melyek a legértékesebb adataik, és azokról rendszeresen készítenek biztonsági másolatot. Ha biztonságban akarják tudni az adataikat, a legjobb, ha titkosított mappákba rendezik őket, amelyeket, mind külső mind felhő-alapú tárolóban egyaránt elmentenek.

 

A Kaspersky Total Security — Multi-Device segítségével könnyen és automatikusan készíthetők védett biztonsági másolatok. Ezek a másolatok menthetők a számítógép merevlemezére éppúgy, mint külső tárolóeszközre (hálózati meghajtóra, optikai lemezre, memóriakártyára) vagy felhő-alapú tárolóba. A titkosítási technológia megóvja az adatokat attól, hogy illetéktelen kezekbe kerülhessenek, azáltal, hogy a fájlokat, vagy a mappákat olyan jelszóval vannak levédve, amelyet csak a tulajdonos ismer.

 

Kép: salemcomputerdoctors.com