Emberek próbálják legyőzni a robotot Texas Hold’em pókerben

Vértes Judit, 2015. május 15. 15:34

Négy hivatásos pókerjátékos próbál meg legyőzni egy robotot a Texas Hold’em pókerben. A játékosok két hétig játszanak majd.

Egyre több a hír, hogy miben jobbak nálunk a robotok. Először csak a sakkban, de később a műveltségi vetélkedőben, az Angry Birdsben, és a pókerben is.

 

Négy hivatásos póker játékos kiáll, hogy megvédje az emberi nem becsületét a robotokkal szemben. Nem lehet hagyni, hogy az emberek játékait mostantól a robotok nyerjék.

 

A játékosok két hétig játszanak majd, összesen 80000 leosztást, egy Claudico nevű MI ellen. A mesterséges intelligencia a pennsylvaniai Carnegie Mellon Egyetemen készült. A játék tétje 100000$ készpénz, de a Claudico alkotói tudják, ennél nagyobb a tét: képes-e egy robot legyőzni az embert a blöffölésen és stratégián alapuló játékban.

 

A póker nem könnyű játék a robotok számára. Míg a sakkban minden eleme a játéknak a táblán van, a kártyajátékban nem tudhatjuk, mi van a másik kezében, és mi lesz a tét. A játéknak a Heads Up No Limit Texas Hold’em változata nagyon sok olyan elemet tartalmaz, mely igencsak emberinek nevezhető.
 

 

Claudico a legjobb robot pókerjátékos. Több billió játékot játszott, amelyek alapján kialakította az optimális stratégiát. Tavaly 13 számítógépet győzött le pókeren a Mesterséges Intelligenciakutatás Szervezete által megrendezett versenyen. Véletlenszerűen választ különböző stratégiák közül, ezzel megnehezítve ellenfelei dolgát, bár így neki is nehezebb felismerni ellenfelei stratégiáját.

 

Bárki nyeri is a versenyt, az eredmény mindenképp hasznosítható lesz. Az algoritmus segíthet a hadmozdulatok szervezésében, vagy tárgyalni küldhetjük Claudicot biztosítási ügyekben. Hiszen a sikeres tárgyalás titka sokszor éppen az, hogy olyan információ van a birtokunkban, ami a másiknak nincs, éppúgy, ahogy elhitetjük a pókerben, hogy jobb lapok vannak a kezünkben, mint az ellenfeleinknek.

 

 

Forrás: Techradar.com; kép: modernreaders.com