Régészeti térinformatikai labort adtak át Esztergomban

MTI Sajtóadatbank, 2015. május 16. 10:28

A legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt régészeti térinformatikai laboratóriumot adak át pénteken Esztergomban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem régészeti tanszékének gyakorlati képzőhelyén.

Major Balázs elmondta, hogy a kutatólaboratórium felszerelésére, valamint a 13 szobából álló régészeti gyakorlóbázis helyiségeinek felújítására több tízmillió forintot fordított az egyetem, valamint labor működtetésére öt főállású munkatársat alkalmaznak.
 

A létesítmény a legmodernebb, geodéziai és térinformatikai adatgyűjtést lehetővé tevő precíziós mérőeszközökkel, valamint az adatok feldolgozására alkalmas mérnöki számítógépekkel és szoftverekkel rendelkezik. A berendezésekkel a roncsolásmentes régészet részeként lehetséges pontos topográfiai felmérések elvégzése, légifotók, 3D felmérések és geofizikai vizsgálatok adatainak feldolgozása.

 

A labor a három éve indult régészképzés nemzetközi és hazai kutatási programjaihoz biztosít térinformatikai hátteret, valamint az egyetem egyházrégészeti kutatócsoportjának munkáját segíti.
 

A tanszék a jövőben szeretne műemlékek, ásatások dokumentálása, 3D-s modellezése céljára használható kamerás drónt, valamint földradart, magnetométert és talajellenállás-mérő műszert beszerezni, hogy a roncsolásmentes régészeti kutatások terén teljes önállósággal tevékenykedhessen - ismertette a terveket a tanszékvezető.
 

A PPKE régészeti tanszéke magyarországi lelőhelyek mellett térinformatikai eszközökkel végzett feltárásokat Szíriában, al-Marqab keresztes várában, a II. András király temetkezőhelyéül szolgáló ciszter kolostorban Romániában, a libanoni Deir el-Salib középkori kolostorban, valamint Oroszországban az uelgi koraközépkori temetőben.