Cisco: a Föld lakosságának fele internetezik 2019-re

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 1. 08:35

A Föld lakosságának a fele, mintegy 3,9 milliárd ember használ majd internetet 2019-ben, miközben várhatóan megháromszorozódik az internetes adatforgalom 2014-hez képest - derül ki a Cisco előrejelzésből.

Az adatforgalom rohamos emelkedését az internethasználók számának növekedése mellett a gép-gép közötti (M2M) kapcsolatok és a személyes eszközök terjedése, a gyorsabb szélessávú kapcsolatok és a fejlett videoszolgáltatások magyarázzák - közölték.
 

Az előrejelzés szerint a hálózati eszközök és kapcsolatok száma 2019-re eléri a 24 milliárdot, a 2014-es 14 milliárd után, így a szolgáltatóknak fel kell készülniük az eszközök áradatára. Ezek az eszközök lehetnek táblagépek, okostelefonok, interneteléréssel rendelkező nagyfelbontású televíziók, M2M kapcsolatok, valamint testen viselhető eszközök. 2019-re globálisan 3,2 hálózati eszköz vagy kapcsolat jut majd egy emberre, 2014-ben ez 2 volt.
 

A Cisco előrejelzése szerint négy év múlva a video aránya a teljes internetes forgalmon belül várhatóan 80 százalékra növekszik, szemben a 2014-ben mért 67 százalékkal. A lakossági-, üzleti-, és mobilfelhasználók az összes hálózat- és eszköztípuson igénylik majd a fejlett videoszolgáltatásokat, amelyeknél a szolgáltatás minősége, könnyű kezelhetősége, a megfelelő tartalom és a felhasználói élmény, illetve az ár lesz a siker kulcsa.

 


 

A minden a hálón (Internet of Everything - IoE) trend kézzelfogható növekedést mutat, az M2M kapcsolatok száma háromszorosára növekszik a következő 5 év során, így 2019-re 10,5 milliárd ilyen kapcsolat lesz.
 

Ennek oka az előrejelzés készítői szerint az, hogy az IoE széleskörűen elterjed a különböző ágazatokban, a mezőgazdaságban, az egészségügyben, az iparban, a kiskereskedelemben és a szállítmányozásban, másrészt az otthonokban is, ahol egyre nagyobb számban lesznek videos biztonsági berendezések, okosmérők, világítás- és hőmérséklet szabályozók. A növekedés várhatóan a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök esetében lesz a leggyorsabb, 8,6-szoros - olvasható a tájékoztatásban.