Keresik a kidobott Apple I tulajdonosát

Vértes Judit, 2015. június 2. 13:23

Egy Bay Area-ban lakó hölgy kidobott egy nagyon ritka Apple I számítógépet. A hölgy nem tudja, hogy 100 ezer dolláros csekk vár rá. Az újrahasznosítással foglalkozó cég 200 ezer dollárért adta el a számítógépet, és szeretné megfelezni az összeget az ismeretlen hölggyel.

Egy kaliforniai nő több dobozt dobott ki április elején, mikor férje halála után ürítette ki a garázsukat. A CleanBayArea cég, aki átvette a dobozokat, de épp egy adománnyal volt elfoglalva, és nem nézte át a hölgy által otthagyott dobozokat, csak két héttel később. Akkor vette észre, hogy egy nagyon ritka Apple I gép van az egyik dobozban, amit 200000$-ért eladtak egy gyűjtőnek. A nő nem hagyta meg az elérhetőségét a cégnek.

 

Victor Gichun, a CleanBay Area alelnöke elmondta, hogy bár a hölgy nem adta meg a nevét, ő tisztán emlékszik rá, és felismerné, ha újra látná. „Azért keressük, hogy a 100 ezer dollárt odaadjuk neki.”  - mondta az alelnök.

 


 

Az Apple I volt a legelső számítógépe a Cupertino székhelyű vállalatnak. Minden darabot  saját kezűleg készített az Apple társalapítója, Steve Wozniak, 1976-ban. A vállalat mindössze 200 darabot adtak el belőle, és a gyűjtők szerint alig néhány maradt belőlük.

 

Az Apple I számítógépek jó áron kelnek el különböző aukciókon. Egy még működő Apple I gépet 671400 dollárért adtak el 2013-ban Németországban.

 

A CleanBayArea egy számítógépekre és egyéb elektronikai hulladékokra specializálódott újrahasznosítással foglalkozó vállalat. A legtöbb adományt cégektől kapják, de magányszemélyektől is elfogadnak. A beadott gépekből származó bevételt a cég megfelezi az adományozóval.

 

Forrás: mashable