Kitiltják a fürdőruhás fotókat a legnagyobb kínai mikroblogról

MTI Sajtóadatbank, 2015. június 4. 10:44

A közerkölcs védelmében szigorít cenzúráján a háromszáz milliós kínai mikroblog, a Sina Weibo, ahonnan a túl sokat mutató képek mellett modellügynökségek százai is eltűnhetnek.

A szigorítás szerint a jövőben nem engedélyezik közzétenni a modellügynökségek azon képeit, amelyek fehérneműben, fürdőruhában vagy átlátszó, fekete csipkeruhában pózoló modellekről készültek.
 

A Sina vezérigazgatója, Vang Kao-fej bejelentése szerint az intézkedések hátterében a kínai kormány szélesebb körű, a világháló "megtisztítására" tett törekvései állnak, melyeknek kifejezett célja a vulgáris és pornográf tartalmak eltávolítása az internetről. A mintegy háromszázmillió felhasználót tömörítő, a kelet-ázsiai országban hatalmas népszerűségnek örvendő Sina mikroblog esetében a problémát a nem hivatalos modellügynökségek okozzák, hanem amelyek más, illegális szolgáltatásokat - többek közt prostitúciót - nyújtanak modellközvetítés fedőnév alatt.    

 

A mikroblogon jövőre kötelezővé válik az ügynökségek hivatalos regisztrációja - többek között - működési engedély és személyi azonosítók bemutatásával.     Az országban a hétvégén egy, a pekingi Tiltott Városban készült fotósorozat keltett felháborodást, melyek ruhátlan modelleket örökítettek meg a császári palota sok száz éves szobrain.  

 

A kampány részeként tavaly egymilliárd bejegyzést töröltek a hatóságok az internetről, több mint kétezer honlapot függesztettek fel és húszmillió mikroblogfiókot zártak be a szabályokkal szembemenő tartalmak miatt.