Öt év múlva a fejlett mobiltechnológia általánossá válik az egész világon

forrás: Prím Online, 2015. június 5. 13:38

Meghökkentő adatokkal szolgál az Ericsson legújabb Mobilitási Jelentése: több mint kétszeresére nő 2020-ra az okostelefon előfizetések száma, és eléri a 6,1 milliárdot, a világ népességének 70 százaléka használ majd okostelefont, és 90 százalékuk él majd mobil szélessávú hálózattal lefedett otthonban.

A jelentés érdekes megállapítása, hogy az érett piacokon a növekedés forrása az egy személyre jutó eszközök számának növekedése lesz. A fejlődő régiókban az új előfizetők számának felduzzadása várható, mivel az okostelefonok egyre megfizethetőbbé válnak.

Az okostelefonok számának folyamatos növekedése magával hozza az adathasználat növekedésének a felgyorsulását: az okostelefonok adatforgalma a becslések szerint 2020-ra a tízszeresére nő, amikor is a teljes mobil adatforgalom 80 százalékát az okostelefonokon bonyolított forgalom teszi majd ki.

A videó mindent visz

Minden évben megdöbbentő mértékben, évi 55 százalékkal növekszik majd a mobil videó-forgalom 2020-ig, és az időszak végére a teljes mobil adatforgalom körülbelül 60 százalékát teszi ki. A növekedés elsődleges forrása a felhasználók preferenciáinak eltolódása lesz a videó streaming szolgáltatások irányába, valamint a videó részarányának növekedése az online tartalmakon belül, beleértve a híreket, a hirdetéseket és a közösségi médiát.

 



Ha megnézzük a fejlett mobil szélessávú piacok adatfogyasztását, azt látjuk, hogy a forgalom jelentős részét az előfizetők korlátozott köre generálja. Ezek a nagy adatfelhasználók az összes előfizetőnek mindössze 10 százalékát képviselik, ugyanakkor ők adják a teljes adatforgalom 55 százalékát. A videó domináns szerepet játszik a nagyfelhasználók körében, akik jellemzően naponta körülbelül egy órányi videót néznek, azaz húszszor annyit, mint az átlag felhasználó.

Az európai mobilitás változásai

Csaknem kétszeresére nőtt az okostelefonok penetrációja a háztartásokban az európai országokban az elmúlt két évben. Kelet-Európa fejlődő piacain a háztartásokban megháromszorozódott az okostelefonok elterjedtsége. A nagyon fejlett piacokon, mint az Egyesült Királyság vagy Svédország, ez a szám már meghaladta az asztali számítógépekét.

 



A táblagépeket elsősorban az okostelefonokkal párhuzamosan használják, így ezek penetrációja is jelentős növekedést mutat, a 2012-ben mért mindössze 18 százalékhoz képest 2014-ben már megközelítette az 50 százalékot.

Ahogy az alábbi ábra mutatja, az okostelefon a legkedveltebb eszköz olyankor, amikor a mobilitás az alapvető követelmény, például üzenetküldésnél és hanghívásoknál. Az európai internet felhasználók körében az okostelefonokat és a táblagépeket egyre gyakrabban használják játékra és a közösségi háló elérésére. A helyhez kötöttebb eszközök, például az asztali számítógépek és laptopok esetében a leggyakoribb tevékenység a netes böngészés, ami az európai internet felhasználók 93 százalékára jellemző. Az online vásárlás és a közösségi média felkeresése a második és a harmadik leggyakoribb tevékenység ezeken az eszközökön.

 



Európában minden országban vannak még WCDMA/HSPA hálózatok, mégis csaknem valamennyi országban bevezették már az LTE-t. Az LTE előfizetések száma egész Európában növekszik. Nyugat-Európában van a legtöbb LTE előfizetés, míg Kelet-Európa ezen a téren lemaradásban van, mivel itt más országoknál később osztották ki a frekvencia tartományt. Az LTE előfizetések száma Európában 2014 folyamán a háromszorosára nőtt és elérte a mobil előfizetések 8 százalékát. 2020 végére körülbelül 700 millió LTE előfizetés lesz, ami az összes mobil előfizetés nagyjából 55 százalékának felel majd meg.

 



2020 végére Európában a mobilforgalom eléri majd a havi 6,2 ExaByte-ot (EB) – ez körülbelül a nyolcszorosa a 2014-es forgalomnak. Az elkövetkező években a mobil hangforgalom enyhe növekedése várható, ez azonban szinte semmiféle hatással nem lesz a teljes mobilforgalom nagyságára. A mobil adatforgalom továbbra is egyenletesen emelkedik, és 2014-ben 50 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

A mobiltelefon szegmensben a forgalmat elsődlegesen az okostelefonok generálják. A mobil hálózatokon bonyolított teljes havi okostelefon forgalom 2014 és 2020 között a kilencszeresére nő majd.