Új alapokon a könyvnyomtatás Újpesten

forrás: Prím Online, 2015. június 27. 10:41

Új alapokra helyezi a hazai könyvnyomtatást a Stanctechnik és a Xerox együttműködése. Uniós forrásból nagyszabású fejlesztés valósult meg Újpesten, idén júniusban. Az egyedi technológia létrehozásával és a gépsor beállításával fejlesztették a Stanctechnik nyomdát, hogy a jövőben alkalmas legyen a kispéldányszámú könyvek előállítására és értékesítésére. Új nyomdagépet is üzembe állítottak.

Egyre optimistább a nyomdaipari szektor Magyarországon. A több mint kétszáz hazai nyomda véleményét összesítő, legfrissebb GKI felmérés szerint a nyomatszám vonatkozásában a következő egy évben 15-30 százalékos bővülésben bíznak az iparági szakemberek. Ennél is derűlátóbbak öt esztendőt előre tekintve. A mai mennyiséghez képest 2020-ra 30-50 százalékos nyomatszám emelkedést várnak. Viszont azzal is számolnak, hogy ez a fellendülés nem jár együtt azonnal bevétel gyarapodással.  A magyar nyomdáknak fel kell arra készülniük, hogy több lesz a kisebb megrendelés, ami a jövőben más kiszolgálást igényel tőlük. Emiatt érdemes optimalizálniuk a működésüket, a technológiájukat és a kereskedelmi modelljüket.

 

A GKI kutatásából kiderül, hogy a nyomdák által alkalmazott technológia meghatározza, hogy mely szempontokra figyelnek az eszközbeszerzés során. A tisztán digitális nyomdáknak a nyomatminőség a legfontosabb, amelyet a beszerzési ár és az üzemeltetési költség követ. A csak ofszet nyomógépeket üzemeltető nyomdák számára az üzemeltetési költség mértéke a leglényegesebb, amelyet a szervizköltség és a nyomatminőség egészít ki. Azon nyomdák számára, amelyek mindkét technológiát használják, az üzemeltetési és szervizköltség mellett a felbontás a legfőbb kritérium.

 

Az újpesti Stanctechnik nyomdának is ezeket a tényezőket kellett mérlegelnie, amikor legutóbbi, uniós forrásból finanszírozott fejlesztési programját megvalósította. Arra szánták el magukat, hogy egyedi technológia létrehozásával, az ehhez kapcsolódó gépsor beállításával alkalmassá teszik a vállalkozást a kispéldányszámú könyvek előállítására és értékesítésére.

 

A beruházás részeként a Stanctechnik új nyomdagépet állított üzembe. Választásuk az automatizálást új szintre helyező, akár 150 A4 ív/perc sebességgel működő és a maximális, 364×660 milliméteres lapméretet kezelő Xerox iGen 150 Pressre esett. Elsősorban azért, mert ez a gép - kiemelkedve a nyomdaipari átlagból - 7/24-ben terhelhető 85-90 százalékos rendelkezésre állás mellett.  Szintén sokat nyomott a latba a döntés meghozatalakor az, hogy ez a berendezés alkalmas a B3-asnál nagyobb méretű nyomatok elkészítésére, így B5-ös méretű könyvek gazdaságos előállítására.

 

„A terhelhetőség, a sebesség és a bővített B3 azok a tényezők, amelyek elősegítik, hogy a 4+4 könyveknél rövid határidő betartása mellett az ofszet eljárással is versenyképesek legyünk a piacon, akár a 600 példányos tartományban is.” – hangsúlyozta a Xerox iGen 150 Press előnyeit Hermann Nikolett, a Stanctechnik üzletág igazgatója. Hozzátette, ennél a gépnél jelentősen kitolták az ofszet és a digitális nyomtatás gyártási költségeinek inflexiós pontját, ami a berendezés kedvező üzemeltetési költségeinek köszönhető.

 

 

 

Ugyanakkor ez az eszköz nem csupán könyvek előállítására alkalmas. Az iGen 150-nel a felbontásának és a matt száraztintának köszönhetően fotókönyv is készíthető ofszetszerű minőségben, illetve fülesborító a B3-asnál nagyobb mérete miatt. Másik fontos applikációja a csomagolástechnika. Ezzel a funkcióval akár 640 mikronos médiára is lehet nyomtatni, amivel lehetővé válik a perszonalizált csomagoló anyagok elkészítése.

Üzembiztonság terén szintén kevés versenytársa akadt a Xeroxnak. Szervizesei több mint tíz éves tapasztalattal rendelkeznek a nagy termelő berendezések üzemeltetése terén, valamint jelentős alkatrészraktárat tart fenn a cég Magyarországon, amelynek révén bármilyen javítási feladat rövid idő alatt megoldható.

 

A Xerox iGen 150 piacvezető technológiája, munkafolyamata magas minőséget, páratlan hatékonyságot nyújt a felhasználóknak. A berendezés 2400x2400 dpi felbontással rendelkezik. Automatikus belső színellenőrző- és javító rendszerrel működik a gép, amellyel a színeket a termelés folyamán is stabilan tartja. A beépített spektrofotométerrel gyorsabban lehet kalibrálni és kimeneti profilokat létrehozni - PANTON színhűség biztosításával – melyekkel időt megtakarítva és termelékenységet növelve szolgálhatják ki a megrendelők igényeit.

 

A Xerox nyomdagépe a papírfelhasználás tekintetében is egyedülálló. Kezeletlen, texturált, speciális másolóanyagok, újrahasznosított, perforált papírok, regiszterek, fóliák, különféle címkék, szintetikus anyagok, DocuCard, Never Tear, DuraPaper, UltraMagnet, DocuMagnet médiák megnyomására is alkalmas. Költséghatékonyan, gazdaságosan, gyorsan, kiemelkedő minőségben színes, kispéldányszámú, perszonalizált könyvek, kézikönyvek, marketinganyagok, DM levelek, fényképészeti kiadványok, tranzakciós reklámanyagok, illetve a már említett egyedi csomagolóipari termékek egyaránt előállíthatóak vele.

 

Képek: agooddaytoprint.com