Két nap alatt házat épít egy robot

Czipperer Dia, 2015. június 29. 15:33

Egy kelet-ausztráliai vállalat saját robottal dolgozik, amely nagyon hatékony a munkavégzés terén. Tempóját tekintve két nap alatt képes felépíteni egy házat.

Bár egyelőre még csak prototípusról beszélhetünk, azonban egy ausztrál építőipari cég már rendelkezik olyan robottal, amely 1000 téglát képes a helyére tenni egy óra leforgása alatt. Ezzel a tempóval a szerkezet akár két nap alatt képes felépíteni egy átlagos házat.

 

A prototípust gyártó cég, Fastbrick Robotics bízik abban, hogy az elkövetkezendő években egy kereskedelmi forgalomban is kapható masinák sikerül megalkotniuk.

 


A robot prototípusa a Hadrian nevet viseli a római császár után. Nem véletlenül, hiszen ő is számos falat épített a rómaiaknak, ahogy ezt a kis robottól is várják.

 

A technológiát Mark Pivac fejlesztette, aki repüléstechnikai és gépészmérnök, valamint a vállalat műszaki vezetője.

 

Eddig több mint 7 millió dollárt költöttek fejlesztésekre, és sikerült elérniük, hogy a robot képes legyen egyedül felemelni, kezelni és helyére tenni a téglákat, anélkül, hogy emberi beavatkozás történne.

 

A gépezet működéséről egy 3 dimenziós számítógépes tervezőprogram, a magas szintű pontosságról pedig egy 28 méteres teleszkópos szerkezet gondoskodik. A Hadrian szinte bármilyen méretű téglát képes kezelni azok közül, melyek jelenleg kaphatók a piacon.

 


Egy átlagos ház építési ideje jelentősen lerövidül a Hadrian révén. A nagyjából 15 ezer téglát igénylő házak esetén mindössze két átlagos munkanapra van szüksége, ugyanis óránként nagyjából ezer darabot tesz a helyére.

 

Forrás: Mashable.com