Az 5G jegyében lépett partnerségre a Samsung és az LG U+

forrás: Prím Online, 2015. július 2. 14:08

A Samsung és az LG U+ partnerségre lépett az 5G technológia továbbfejlesztése miatt. A két szolgáltató együttműködése révén Dél-Korea 5G kutatás területén elfoglalt globális vezető pozícióját is tovább erősíti.

A Samsung partnerségi megállapodást írt alá a dél-koreai telekommunikációs szolgáltatóval, az LG U+-szal, amely a szabványok kialakításában és a telekommunikációs innovációk következő szintre emelésében is nagy jelentőséggel bír.

 

DongSoo Park, a Samsung üzleti hálózatok kutatás-fejlesztési csoportjának alelnöke elmondta, hogy az együttműködés nemcsak felpörgeti a terület kutatás-fejlesztését, de a globális telekommunikációs innovációs törekvéseknek is új lökést ad. Az 5G hálózatok az új technológiák konvergenciáján alapulnak majd, kezdve a fejlettebb antenna rendszerektől, a virtuális számítógépekben használt virtuális hálózati interfészekig (NFV). A Samsung csúcstechnológiája és az LG U+ szakértelme, valamint a felhasználói preferenciák, applikációk és a szolgáltatási trendek átfogó ismerete igen erős kombinációt alkotnak.

 

Sun Tae Kim az LG U+ szolgáltatás-fejlesztési részlegének ügyvezető alelnöke pedig arról beszélt, hogy e gyütt készülnek fel az 5G korra. Abban bíznak, hogy a szoros együttműködés során az LG U+ kiterjedt hálózat kezelési tapasztalata és tudása, valamint a Samsung technológiai vezető pozíciója segítségével nem csak Koreában, de globálisan is az új generációs telekommunikációs technológiák úttörői lehetnek.
 


A nyilatkozatot június 25-én írták alá, amely egyben a hivatalos partnerségi kapcsolat kezdetét is jelenti. Az eseményen, ahol a vállalatok 100 vezető dolgozóval képviseltették magukat, részletesen megbeszélték az együttműködés részleteit is, amelynek eredményeképp abban is megegyezetek, hogy 2020-ra „teljes 5G készültségben” lesz a két vállalat.

 

Az együttműködés során három, az 5G jövője szempontjából stratégiailag fontos és kritikus területre fognak koncentrálni:  

 

1) Globális 5G tartomány meghatározás és akvizíció 

 

A megfelelő 5G tartomány meghatározása és megszerzése az együttműködés egyik kulcseleme, különös hangsúllyal a magas frekvenciasávokra, amelyek széles körben elérhetőek és hatalmas adatkapacitással rendelkeznek. Az 5G hálózati tartományoknak nincs egységes iparági szabványa, a Samsung és az LG U+ ezt felismerve szorgalmazza a globális szabványosítás mielőbbi megvalósítását. A két vállalat közös erővel fogja a legmegfelelőbb tartományt meghatározni, a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) IMT-2020 konszenzusának figyelembe vételével.

 

A Samsung és az LG U+ egy közös tanulmányt is tervez az 5G szabvány témakörében, és az összes fontos iparági eseményen is részt vesznek, annak érdekében, hogy a téma kellő hangsúlyt kapjon. A dél-korai telekommunikációs iparág és a kormány a következő hat, világszerte alkalmazható 5G tartományt határozta meg a soron következő Rádiótávközlési Világértekezletre: 27 – 29.5GHz, 31.8 – 33.4 GHz, 37 – 42.5 GHz, 45.5 – 50.2 GHz, 50.4 – 52.6 GHz, és 64 – 74 GHz. 

 

2) 5G technológiai fejlesztés

 

A Samsung és a LG U+ a jövőbeni kutatás-fejlesztési (K+F) projektekben is együtt kíván működni azért, hogy az 5G területén is vezető szerepet töltsenek be. A két vállalat többek között egy teljes dimenziós többszörös input és többszörös output (FD-MIMO) antenna technológiát dolgoz ki annak érdekében, hogy az 5G-ben rejlő adatkapacitást teljes mértékben ki lehessen használni.

 

Az egyéb közös K+F területek között megemlíthetjük még a hálózat felépítés tervezést, a kulcsfontosságú hálózati elemek felülvizsgálatát valamint az új miliméterhullámon (mmWave) alapuló rádiótechnológiákat, mind a hálózat infrastruktúra, mind pedig a felhasználói eszközök területén. Ez utóbbi esetén a teljesítmény targetek magukban foglalják a jelentősen megnövekedett átviteli képességeket és a zökkenőmentes szolgáltatást akár 500km/óra sebesség mellett is.

 

Végül, de nem utolsó sorban, a szoftverek által definiált hálózatok (SDN) és a virtuális hálózati interfészek (NFV) is kiemelt fontosságúak, a cél ezen a területen a működési hatékonyság és rugalmasság fejlesztése a folyamat elejétől a végéig. A fenti területen való előrelépés elengedhetetlen az új generációs internet of things (IoT) alapú eszközök és szolgáltatások továbbfejlesztése tekintetében.

 

3) Az 5G technológia globális szabványosítása

 

Az együttműködési megállapodásnak nem csak az 5G tartomány meghatározására, hanem az 5G technológia egységesítése is kiemelt célja.  

 

E tekintetben a Samsung és a LG U+ tevékenyen részt kíván venni az olyan fontosabb szabványosítással foglalkozó testületek munkájában globális szinten, mint például a Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) IMT-2020 promóciós csoportja és a koreai 5G fórum. Ezek a szervezetek az 5G tartomány és technológiai szabványosítás szempontjából fontos szerepet töltenek be. A két vállalat tevékenyen hozzájárul a korai ICT szektor erőfeszítéseihez.  

 

A Samsung 5G-re vonatkozó tanulmánya rávilágít arra, hogy az 5G mobil hálózatok elterjedésével a mobiladatok átviteli képessége jelentősen megnő, a hálózati megszakítások és a működési költségek drasztikus csökkenése mellett. Fontos megemlíteni azonban, hogy az említett potenciál maximális kiaknázása érdekében magas szintű iparági együttműködések szükségesek.

 

Az észak koreai LG U+ mellett a Samsung számos más piacvezető LTE szolgáltatóval kötött megállapodást az 5G technológia fejlesztésének felgyorsítása céljából, itt többek között japán, európai és észak koreai vállalatokról van szó.

 

A Samsung aktív szerepet vállal számos 5G kutató és szabványosító szervezet munkájában, a fent említett Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) IMT-2020 promóciós csoportján és a koreai 5G fórumon kívül például az európai fókuszú 5G köz- és magánegyüttműködésben (5G PPP).

 

 Kép: techclinch.com