Nőttek a Mac eladások, a PC-piac azonban csökkkenő tendenciát mutat

Czipperer Dia, 2015. július 10. 14:23

Az IDC legfrissebb adatai szerint a Mac eladások növekvő tendenciák mutatnak. A június végéig tartó időszakban 16,1%-kal nőttek a mutatók.

Növekedést mutat az Apple PC-piaci részesedése. Az IDC második negyedéves adatai szerint 16,1%-ot nőttek a Mac eladások. Míg a tavalyi év azonos időszakában 5,9%-os volt az Apple részesedése a szegmensben, addig mostanra 7,8%-ra küzdötték fel magukat. A cupertinói gyártó 5,14 millió eladott számítógépével a lista negyedik helyén áll a jelenleg.

 

A teljes PC piacot tekintve azonban nem ennyire rózsás a helyzet. A Gartner adatai szerint csökkenés tapasztalható az eladások terén, melynek mértéke 9,5%-os, az IDC adatai alapján pedig 11,8%-os: utóbbi szerint az eladási szám 66,1 millióra esett vissza a tavalyi 74,88-ről.

 

A világ elsőszámú PC gyártója, a Lenovo például – a többi piaci szereplőhöz hasonlóan – csökkenő mutatókkal számolhat, bár az ő esetükben a legcsekélyebb a visszaesés (7,5%). A legrosszabbul az Acer muzsikál a top gyártók sorában, 26,9%-kal csökkentek az eladások (lásd a képen).

 

Az Egyesült Államok piacán némileg árnyaltabb a kép. Ott a Lenovo még tudja tartani a növekvő ütemett (8,8%), igaz, csak a negyedik helyen áll, közvetlenül az Apple után. A Macek azonban itt is nagy népszerűségnek örvendenek, csak ezen a piacon 11,9%-os növekedést tudhat magáénak az Apple.

 

Azonban egyelőre még nem érdemes temetni a PC-piacot. A Gartner szerint a Windows 10 július 29-ei megjelenésével változik majd a helyzet.

 

Forrás: Übergizmo.com, Appleinsider.com