Gerhard Schrödert kancellársága után is megfigyelte az NSA

MTI Sajtóadatbank, 2015. július 12. 13:15

 Orosz kapcsolatai miatt kormányfői tevékenységének befejezése után is megfigyelte Gerhard Schröder volt német kancellárt az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - írta a Bild am Sonntag című vasárnapi német lap washingtoni forrásokra hivatkozva.

 A lap értesülése szerint az informatikai hírszerzésre szakosodott NSA nem csupán folytatta, hanem ki is terjesztette Gerhard Schröder megfigyelését, miután a szociáldemokrata politikus 2005-ben átadta a kancellári hivatalt Angela Merkelnek és a Gazprom orosz energiaipari óriáscégnél vállalt munkát.

 
Az NSA számára Schröder az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal ápolt barátsága és az orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazpromnál végzett munkája révén a kancellársága után "jóval értékesebb célszemély" volt, mint amikor még a német kormányt vezette, hiszen az ügynökség betekintést nyerhetett a Putyin körüli, igen zárt világba - mondták a Bild am Sonntag forrásai. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy az NSA vajon jelenleg is figyeli-e Schrödert.
 
Gerhard Schröder 1998-tól volt Németország kancellárja. Az elveszített 2005-ös választás után visszavonult a politikából. Alig néhány héttel azután, hogy parlamenti (Bundestag-) képviselői mandátumáról is lemondott, a Bundestag pedig megválasztotta kancellárnak Angela Merkelt, a Gazprom egyik leányvállalatánál, az Északi Áramlat földgázvezetéket építő és üzemeltető cégnél vállalt pozíciót. Ezért széles körben bírálták, kiemelve, hogy kancellárként támogatta a vezeték megépítését, és új munkája révén anyagilag érdekelt a beruházásban.
 
Az Északi Áramlat a balti államok, Fehéroroszország és Lengyelország megkerülésével, a Balti-tenger alatt húzódva szállít földgázt Németországba.  Az utóbbi napokban német lapok a WikiLeaks kiszivárogtató portál dokumentumaira hivatkozva arról is írtak, hogy az NSA évtizedeken keresztül megfigyelte a német kancellári hivatal tevékenységét, és évekig több minisztérium telefonbeszélgetéseit is lehallgatta.
 
MTI