Szupermarketben árulják majd a robotokat

forrás: Prím Online, 2015. július 16. 20:30

 

Világelsőként Foshan városában nyílik meg a robotokat kínáló nagyáruház szeptemberben.

 Számítások szerint Kínában 2017-ben már 400 ezer ipari robotot fognak vásárolni: tavaly 56 ezer volt az eladott robotok száma.

 
Xuan Ganhua robotikai szakértő szerint a 20 ezer négyzetméteres komplexumban a robotok fejlesztői adhatják el a legújabb modelljeiket. A Xinhua kínai állami hírügynökség tudósítása szerint Yang Yang, a Changsha Chaint Robotics igazgatója elmondta, a szupermarketben főként ipari ágazatokban dolgozó, autókat, bútorokat és szerszámgépeket gyártó robotokat kínálnak eladásra.
 
Gyorsan bővül a „robotfoglalkoztatás” Kínában, s ez a létesítmény egyetlen helyen fogja kínálni a világ legújabb technológiáit. A Xinhua közlése szerint a robotikai ipar évente 30 százalékkal nő. Szükség is van erre a teljesítményre, hogy kiváltsák a kínai feldolgozóipar munkaerőhiányát és az állami hírügynökség szerinti magas bérköltségeket. A Bloomberg megállapította, hogy az ország már 2013-ban lehagyta Japánt az ipari robotok számában.
 
Megfigyelők a veszélyekre is emlékeztetnek: épp a minap ölt meg robot Volkswagen-gyárban egy 22 éves munkást. Az autógyár szerint emberi mulasztás történt, s gép „nem új generációs robot volt”.
 
Forrás: hirado.hu