Ingyenes oprendszer, ami öreg gépen is fut

forrás: Prím Online, 2015. július 20. 12:11

Megjelent a legkevesebb erőforrást igénylő Linux Mint új verziója, a Rafaela. Nincs olyan vénséges PC, amin ne futna kényelmesen. Ez az asztali operációs rendszer könnyen kezelhető a Windowshoz szokottaknak is, természetesen ingyen és licencdíjaktól mentesen.

A Linux Mint négy arca

 

A Mint négyféle asztali felülettel érhető el. A felület biztosítja többek között a START menühöz hasonló programindítót, az alkalmazások közötti váltást biztosító szolgáltatást, a tálcát, a programok és ablakok egységes működését és megjelenítését biztosító keretrendszert.

Közülük a Cinnamon nevű az egyik legkedveltebb és legmodernebb megjelenésű. A régi gépek tulajdonosainak a MATE felület, az egészen kis erőforrásokkal rendelkező gépek felhasználóinak pedig a Xfce ajánlható.

 

 

A Linux Mint-en adott valamennyi fontos alkalmazás, hogy a napi munka elvégezhető legyen, de lehetőséget nyújt a játékok futtatására, filmnézésre és zenehallgatásra is. Ezen felül tudományos, valamint grafikai és egyéb feladatok elvégzésére is alkalmas, ha telepítjük – ingyen – a szükséges programokat.

A mostani 17.2-es verzió 2019-ig kapja meg funkcionális és biztonsági frissítéseket. A számítógép frissítése az új verziókra is ingyenes, így a jövőre megjelenő 18-as verzióra is.

Kockázatok és mellékhatások nélkül

Kipróbálása semmilyen kockázattal nem jár. A telepítő ingyenes, s a rendszer elindításakor a Linux Mint úgynevezett Live módban indul el, amelyben telepítés nélkül, de „élőben” ki lehet próbálni a rendszert. Pár kattintással – az itt olvasható magyar nyelvű útmutató segítségével – akár Windows mellé is telepíthető.

 

Forrás: hirado.hu