Elektromos autókat töltő utakat próbálnak ki Nagy-Britanniában

Vértes Judit, 2015. augusztus 19. 14:38

Olyan utak kipróbálását tervezik Angliában, melyek feltöltik az elektromos autókat menet közben. Ezáltal jelentősen megnövekedne az elektromos autókkal megtehető út hossza, lehetővé téve egy környezettudatosabb közlekedési hálózat kialakítását.

Míg egy hagyományos autóval legalább 500 km-t tehetünk meg egy teli tankkal, addig az elektromos autókkal legfeljebb 420km távolságra juthatunk el. A múlt héten a Highways England bejelentette, hogy elindítanak egy 18 hónapos próbát a „töltő-sávok” alkalmazhatóságának tanulmányozására.

 

A tesztelés egyelőre nem a közutakon történik, hanem egy olyan technológiával, amely szimulálja az autóúthoz hasonló környezetet. Az út alatti kábelek elektromágneses teret hoznak létre, melyet az autóban elhelyezett tekercs elektromos árammá alakít. A próbát az idei év végére tervezik.

 


A közlekedési miniszter, Andrew Jones elmondta, a kormány 500 millió fontot biztosít a következő öt évben ezen technológia fejlesztésére. A teszt segít abban, hogy Nagy-Britanniában elterjedjenek az alacsony szennyezőanyag kibocsájtású autók, és egy fenntartható úthálózatot hozzanak létre.

 

Ez nem az első ilyen jellegű próbálkozás. Dél-Koreában, amelyről már mi is beszámoltunk, 12 km hosszú útszakasz működött elektromos buszok töltésére. Angliában is volt már egy kísérlet, ahol buszokat töltöttek vezeték nélkül az útba épített elemek segítségével, de a buszoknak ehhez meg kellett állniuk.

 

A mostani kísérlet ennél messzebre mutat, de vannak, akik kételkednek a sikerében. Dr Paul Nieuwenhuis, a Cardiff Business School's Electric Vehicle Centre of Excellence szerint nem éri majd meg ezeknek az utaknak a megvalósítása.