Új, ingyenes applikáció a hallókészülékek teljesítményének javításáért

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 2. 09:33

A halláskárosodással élők mindennapjait könnyíti meg a Samsung és a Beltone audiológusainak legújabb innovációja. A hallókészülék és egy ingyenes applikációval felvértezett androidos okostelefon rengeteg olyan hétköznapi problémára nyújtanak megoldást, amelyek leküzdése eddig kihívás volt a fogyatékossággal élők számára.

A Samsung egyes androidos okostelefonjaira ingyenesen letölthető Hear Plus applikáció hallókészülékkel párosítva a legmodernebb technológiát kínálja a hallásvesztés bármely fokozatával élők számára. A telefon – elsősorban annak mikrofonja – és az alkalmazás lehetővé teszik, hogy a hangot egyből a hallókészülékben hallja a felhasználó. Az alkalmazás további hasznos funkciókat is tartalmaz. Felolvassa az SMS-t vagy e-mailt, lefordítja az idegennyelvű szöveget, vezetés és telefonálás közben kihangosítóként is funkcionál, a geotagging segítségével pedig az egyes helyeken használatos beállítások elmenthetők. Segíti továbbá a felhasználót az elvesztett hallókészülék megtalálásban, függetlenül attól, hogy az eszközt a kanapé mögött vagy egy másik városban felejtette a tulajdonosa. Az applikáció segítségével lehetőség nyílik a fülzúgás (tinnitus) kezelésére, mivel be lehet állítani a magas és mély hangok keverését a zenehallgatás alatt. További kényelmi funkció az elem kapacitásának kijelzése.

 


Szakértői becslések alapján Magyarország lakosságának kb. 10 százaléka küzd valamilyen mértékű hallásproblémával. Az Egészségügyi Világszervezet 2000-ben végzett felmérése szerint kiderült, hogy a világon a népesség 4,2 százaléka, kb. 250 millió ember hallássérült. A hallássérülés okától és mértékétől függetlenül minden hallásprobléma ide tartozik az időskori halláscsökkenéstől kezdve az örökletes, veleszületett siketségig. A WHO statisztikái alapján a hallássérültek száma folyamatosan emelkedik, mely öregedő társadalmunknak, a különböző technikai eszközök (pl. fülhallgatók) használatának és a magas zajártalomnak is köszönhető.


A Beltone hallókészülékeihez a következő androidos Samsung modellekre lehet letölteni a Hear Plus applikációt: Samsung S4, S5, S6, S6 edge, Galaxy Note 4, Android OS 5.0, vagy újabb verziók.