Programozható, több szolgáltatásra alkalmas 5G architektúra a Nokia Networkstől

forrás: Prím Online, 2015. szeptember 3. 14:26

A Nokia Networks programozható 5G architektúrát mutat be, amely felülkerekedik a hagyományos hálózatok merevségén. Az architektúra automatikusan és dinamikusan adaptálja a rádió hozzáférést és a gerinchálózati erőforrásokat a különféle szolgáltatási igények, a helyenkénti és időbeli forgalmi változások és hálózat – például közlekedési – topológia szükségleteinek kielégítése érdekében. Így az ügyfélélmény minősége lényegesen jobb lesz, miközben a szinte azonnali reagálás és a sziklaszilárd összeköttetés az üzleti folyamatok átalakítását ígéri a gyártócégektől kezdve az autóiparon keresztül egészen az egészségügyig. A hálózatüzemeltetők bármilyen ágazat számára kínálhatnak hálózati funkciókat a Hálózat-mint-Szolgáltatás (Network-as-a-Service) üzleti modellje alapján.

Az 5G sokkal többet jelent majd egy úgy rádió rendszernél

Ezután nem szükséges egy külön rendszer felépítése a jövőbeni követelményeknek és felhasználási lehetőségeknek való megfelelés érdekében. Az 5G „rendszerek rendszereként” való fejlesztésében rejlik az igazi lehetőség, amely minden igényt kielégít, és a felhasználó szempontjából zökkenőmentes szolgáltatást nyújt. Cél a jelenlegi hálózatokhoz képest magasabb teljesítmény és sokoldalúbb funkcionalitás elérése. Ennek érdekében a Nokia architektúrája az új megközelítés segítségével integrálja és összhangolja egy hálózat sokféle, egymástól független részeit. Szinte minden hálózati funkció szoftverrel definiált lesz, a kognitív technológiák automatikusan vezérlik majd a hálózatot, valamint a tartalom és a feldolgozás a szükséges hálózati pont közelében lesz.

Habár az 5G sztenderdizálása nem kezdődött még meg, ez a holisztikus koncepció egyértelmű képet ad a jövőbeni 5G architektúráról. Számos eleme már működik is.

 



Az architektúra kulcsfontosságú funkciói
 


Az új 5G architektúra koncepciója dióhéjban

Az új architektúra életképessége többszörösen bizonyított: