Egy kicsinek már sikerült: a SpaceIL csapatának szondája indul a Holdra

forrás: Prím Online, 2015. október 8. 11:34

A Google Lunar XPRIZE izraeli csapata, a SpaceIL, jeruzsálemi sajtótájékoztatóján, Rivlin izraeli elnök jelenlétében bejelentette, hogy 2017 második felében egy Falcon 9-es rakéta fedélzetén indul el a tervek szerint a Hold felé.

A Google Lunar XPRIZE órája 2017. december 31-ig ketyeg, addig kell sikeresen végrehajtani a kiírás szerint feladatokat:  az égi kísérőnkre eljuttatott robotnak legalább 500 métert meg kell tennie a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldenie a Földre.

A 2017-es határidő feltétele volt, hogy legalább egy csapatnak le kell tenni az asztalra egy rakétaindítási szerződést ("launch contract") 2015. december 31-ig, ezt most a SpaceIL teljesítette.

Minden többi csapatnak, aki benn akar maradni a versenyben - így a verseny egyetlen magyar résztvevőjébek, a Pulinak is - 2016. december 31-ig kell bemutatnia saját indítási szerződését.A Moon Express még október 1-én jelentette be, hogy 3 indításra kötött szerződést a Rocket Lab fejlesztés alatt álló Electron rakétarendszerével. Ezt azonban az XPRIZE Alapítvány még nem erősítette meg.

 



Dr. Pacher Tibor, a Puli alapítója és vezetője elmondta, "Szívből gratulálunk a SpaceIL-nek ehhez a  jelentős mérföldkőhöz. Izraeli kollégáink bebizonyították, hogy kis országok is képesek nagyot tenni. A Puli csapata – amely küldetését egy, a magyarságot összefogó projektté kívánja tenni – továbbra is minden erejével azon dolgozik, hogy Magyarország legyen az első európai nemzet a Holdon."