Kevesebb adót fizetett a Facebook, mint egy átlagos angol munkás

Czipperer Dia, 2015. október 9. 10:42

A Daily Mail számolt be róla, hogy a Facebook az elmúlt évben kevesebb adót fizetett, mint egy átlagos munkás az Egyesült Királyságban, annak ellenére, hogy 105 millió fontos hirdetési és egyéb bevételekre tett szert a vállalat.

A Facebok igencsak keveset adózott tavaly a bevételei után. Az adatok szerint összesen 4327 font adót fizetett a közösségi média óriás, miközben egy átlagos angol fizetés után (26,5 ezer font) több mint 5000 dollárt kell leadózni: összesen 5393 fontot.

 

A Daily Mail szerint a vállalat 362 angol munkatársa átlagosan, a juttatásokkal együtt 210 ezer fontot kapott kézhez a tavalyi évben. Az alacsony adóbefizetést úgy sikerült a vállalatnak elérnie, hogy tavaly 28,5 millió fontra rúgtak a veszteségek, mivel a helyi dolgozóknak 34,5 millió fontot osztottak ki bónuszként, melyeket leírtak a bevételekből.

 


A Facebook – a többi nagyvállalathoz hasonlóan (Amazon, Google) –  kihasználja a rendelkezésre álló kiskapukat, ahogy ez a jelen helyzetben is megmutatkozik. A vállalat az ír központhoz van becsatornázva, azonban a tulajdonos már egy adóparadicsomba, a Kajmán-szigetekre van bejegyezve. Így Írországban is adódtak problémák, ugyanis a 2,3 milliárd fontos globális bevételek helyett csupán 1,8 millió dollárt adóztak le.

 

A Facebook szóvivője úgy nyilatkozott, hogy megfelelnek az Egyesült Királyságbeli adózási törvényeknek, és ez igaz minden olyan országra, ahol saját irodájuk és csapatuk dolgozik. Azt is hozzátette, hogy az angol munkavállalók saját fizetésük után adóznak.

 

Forrás: DailyMail.co.uk