A Google támogatja a digitális újságírást

forrás: Prím Online, 2015. október 24. 13:20

A Google 150 millió eurós, kb. 46,7 milliárd forintos Innovációs Alapot nyit a digitális újságírás támogatására, melyre már lehet jelentkezni. A Digital News Initiative kezdeményezés keretében meghirdetett pályázatra magyar sajtótermékek jelentkezését is várják.

A Google tizenegy európai médiavállalattal együtt áprilisban indította el Digital News Initiative (DNI) nevű kezdeményezését, melynek célja hogy a technológia és az innováció révén hozzájáruljon a minőségi újságírás fejlődéséhez. Már több mint 120 szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, jelentkezni pedig továbbra is lehet: az Európában működő, a digitális újságírással is foglalkozó szervezeteket várják, legyenek bármilyen méretűek, vagy rendelkezzenek bármilyen hosszú múlttal. A DNI keretében induló Innovációs Alapra mától lehet pályázni.

 

A 150 millió eurós - Forintra átszámítva 46,7 milliárdos - Alapot azért hozták létre, hogy új megoldásokra, gondolkodásmódra inspirálja a média ökoszisztéma szereplőit, és hogy a médiavállalatok - akármekkorák is legyenek - kísérletezhessenek, új ötleteket próbálhassanak ki. A 150 millió eurós Alap kötöttségek nélküli támogatást nyújt mindehhez az elkövetkező három évben.

 

A pályázni évente legalább kétszer lehet. Az első jelentkezési időszak október 21-től december 4-ig tart. A második, 2016 tavaszára tervezett időszakkal kapcsolatos részletek a Digital News Initiative honlapján lesznek elérhetőek.

 

Olyan projektekkel lehet pályázni, melyek új utakat, gondolkodásmódot hoznak a digitális újságírásba, támogatják új üzleti modellek fejlődését, vagy akár megváltoztatják a digitális hírfogyasztást. A projektek lehetnek kísérleti jellegűek, de pontosan meghatározott célokkal és jelentős digitális elemmel kell rendelkezniük. Google termékek használata nem követelmény. A sikeres projektek innovatívak, valamint pozitív hatást gyakorolnak a digitális újságírás termékeire és az iparág fenntarthatóságára.

 

Az Alap nyitott az Európai Unió és az EFTA területén tevékenykedő kiadóvállalatok, online szereplők, hírközléssel foglalkozó start-upok iparági társulások és egyének számára egyaránt.

 

A jelentkezést a Digital News Initiative honlapján lehet leadni, ahol megtalálhatóak a pályázat részletei, a jelentkezés kritériumai, szabályzata és a jelentkezési űrlap is. A pályázatot angolul kell leadni, az első jelentkezési időszak határideje 2015. december 4.

 

Kép: mybest.it