A Nokia Networks támogatja a lányok technológiai oktatását

forrás: Prím Online, 2015. november 3. 09:23

Mint a legnagyobb hazai K+F központ a Nokia Networks vallja, hogy a sokszínűség segíti a fejlődést. A vállalat úgy döntött, hogy támogatja a Skool független non-profit kezdeményezést, melynek küldetése, hogy új oktatási formában adjon át hasznos és használható technológiai ismereteket fiatal lányoknak és nőknek. Önkéntes mentorként a Nokia Networks alkalmazottai aktívan részt vesznek ebben a speciális oktatási programban, és támogatják, hogy a fiatal hölgyek megtanuljanak kódolni.

Az IVSZ tanulmánya szerint a magyar IKT-szektorban a női munkavállalók meglehetősen alulreprezentáltak 5%-kal, míg a nyugat-európai országokban ez a szám eléri a 20%-ot. Vezetői pozíciókat tekintve az európai IKT munkaerő-piac hasonló szakadék előtt áll: míg általában a vezető pozíciók 45,2%-át töltik be nők, az IKT szektorban ez a mutató csak 19,2%.

 



A lányoknak szóló Skool képzések a 10-18 éves korosztályt célozzák, elsősorban olyan témákról szólnak, mint az alapvető programozási ismeretek, a játékfejlesztés, saját honlap építés vagy a robotika. A Nokia Networks-nél tartott szombati tréning reggel kilenckor kezdődött, és − egy kis bemelegítés után − reggel és délután is két-két órát tanultak kódolást a résztvevők. Közben megismerkedtek a vendéglátó Nokiával, meglátogatták irodájukat, beszélgettek női alkalmazottakkal és Nokia fejlesztőkkel is. A cél az volt, hogy megismerjék magát a telekommunikációs iparágat, valamint azt, hogy a távközlés hogyan segíti mindennapi életünket.