Linux mozgat mindent a színfalak mögött

forrás: Prím Online, 2015. november 5. 16:22

A legtöbben nem is gondolnák, hogy egy átlagos nap során több alkalommal „találkoznak” a SUSE Linux megoldásaival. Ha nem is szemtől szemben, de a háttérben számtalan helyről integet a zöld kaméleonos logó, a legkülönfélébb helyeken.

Annak érdekében, hogy zökkenőmentesen intézhessük ügyeinket, és ne történjen semmi fennakadás a mindennapokban, rengeteg megoldásnak kell megbízhatóan működnie a háttérben. Ezen megoldások egyike a SUSE Linux, amivel nap mint nap találkoznak az emberek világszerte, akár dolgoznak, közlekednek, ügyet intéznek, kommunikálnak vagy éppen vásárolnak.


Ha valaki reggel kocsival indul dolgozni, nagy valószínűséggel olyan autóba ül be, amelynek a tervezésénél SUSE Linux rendszert használtak a mérnökök, ugyanis a tíz legnagyobb autógyártó vállalat mind aktív SUSE-ügyfél. Az is elképzelhető, hogy tankoláskor olyan benzin kerül az autónkba, amelynek alapanyagát SUSE-alapokon működő szuperszámítógép segítségével kutatta fel az olajtársaság. Akinek pedig messzebbre kell mennie, például repülővel, annak is 90 százalékos esélye van arra, hogy SUSE-t használó vállalattal utazik, amennyiben a tíz legnagyobb légitársaság egyikét választja.


Az irodai munkavégzés során is számos különféle alkalmazás esetében feltételezhető, hogy a SUSE biztosítja a szilárd alapokat a működéshez. Hiszen a vállalat több mint 15 éve vezető például az IBM mainframe-eken futó Linux rendszerek piacán, és a Linux alatt működtetett SAP-alkalmazások 70 százaléka is SUSE rendszeren fut. Ha a munka során fel kell hívnunk telefonon egy ügyfelet vagy egy partnert, akkor is valószínűleg a „kaméleon” dolgozik a háttérben, mivel a tíz legnagyobb távközlési vállalat mind SUSE-ügyfél.


Vásárlásaink intézése közben is előfordulhat, hogy a bankkártyás fizetésnél SUSE-t futtató POS-terminálon fizetjük ki az összeget. Ha mégis inkább a készpénzt preferálnánk, akkor is van esély arra, hogy a háttérben éppen egy SUSE rendszer működik az ATM-automatánál, ahol felvettük a bankjegyeket. Ha valamilyen gyógyszert kellett vásárolnunk, annak előállításához is feltételezhetően hozzájárult a SUSE, hiszen a tíz legnagyobb gyógyszergyártóból hét a SUSE ügyfele.


Ha pedig inkább otthonról, a fotelban ülve szeretnénk vásárolni, akkor is előbb-utóbb „kaméleonba botlunk”. A SUSE Linux Enterprise egyedileg testreszabott változatát használja ugyanis a világ legnagyobb adattárházakra és vállalati elemzőrendszerekre szakosodott vállalata, a Teradata. A cég legnagyobb ügyfele a világ legnépszerűbb aukciós oldala, de számos egyéb szervezetnek biztosít szolgáltatásokat, bankoktól kezdve élelmiszergyártókon át légitársaságokig és csomagküldő vállalatokig.


Ez az átfogó jelenlét annak köszönhető, hogy a SUSE rendkívül szoros kapcsolatot ápol partnereivel, és megbízható, szükség esetén testre szabható megoldásokat kínál ügyfeleinek. A vállalat az egyéni igényeknek megfelelő átalakításban is hatékony támogatást nyújt: az Integrated Systems megoldásain keresztül támogatja az OEM partnereket a hatékony, méretezhető és teljes mértékben testre szabott szoftverek gyors létrehozásában és bevezetésében. Az Integrated Systems projekten keresztül a szervezetek nem csupán egy rugalmas, egyedi, kereskedelmi támogatással érkező, vállalati szintű operációs rendszerhez jutnak hozzá, de egyszerűen használható eszközöket is kapnak a testre szabáshoz és telepítéshez, továbbá professzionális támogatás is rendelkezésükre áll a bevezetéshez. Ennek köszönhető, hogy a SUSE különleges, egyedi igényeknek megfelelően átalakított változatát használja például a Teradata, a Huawei, és a SUSE megoldásainak segítségével bővíti kínálatát például a Hitachi, az SGI és a Unisys.