Samsung tévéken gyakorolhatnak a jövő alkalmazásfejlesztői

forrás: Prím Online, 2015. november 5. 17:32

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Samsung hosszú távú együttműködésre lépett, amellyel a hallgatók minél naprakészebb gyakorlati tudását szeretnék elősegíteni. A dél-koreai cég lengyelországi kutatás és fejlesztés központjának két munkatársa tartott előadást a diákoknak a Smart TV alkalmazások fejlesztéséről a legutóbbi fejlesztői klubesten. Az ott hallottakat az intézményben elhelyezett tévékészülékeken élesben is kipróbálhatják a hallgatók, a munkájukat pedig egy Samsung által hirdetet fejlesztői versenyen is megmérettethetik. A legjobb alkalmazások könnyen bekerülhetnek a Samsung alkalmazásboltjába.

A technológiai cégek és a műszaki egyetemek közös érdeke, hogy a hallgatók a valós piaci igényeknek leginkább megfelelő szaktudással kerüljenek a munkaerő piacra. Ez a közös cél ösztönözte a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Samsungot, amikor együttműködésre léptek a szakirányú hallgatók gyakorlati képzésének támogatására. A partneri viszony keretében a Samsung legmodernebb, Tizen platformot használó Smart TV-it helyezték el a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének mobil laborjában. A legutóbbi BME fejlesztői klubesten pedig a Samsung lengyelországi kutatás és fejlesztés központjának két munkatársa tartott előadást, így a hallgatók első kézből nyerhettek betekintést a készülékek használatába és a fejlesztői munkába.


„Egy olyan gyorsan változó területen, mint az alkalmazásfejlesztés, már nagyon nehéz könyvekből megszerezni a szükséges szaktudást. Ezért is különösen örülünk a Samsung által az intézményben elhelyezett Smart TV-knek, hiszen így a hallgatók a megszerzett programozási ismereteiket azonnal élesben is kipróbálhatják, és továbbfejleszthetik.”
– mondta el Forstner Bertalan, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense.


„A Samsung számára különösen fontos az ifjú mérnökhallgatók támogatása abban, hogy kibontakoztathassák a bennük rejlő tehetséget. Azon felül, hogy eszközöket biztosítunk a gyakorlati tudásuk megszerzésére és elmélyítésére, lehetőséget kínálunk, hogy kipróbálják magukat professzionális alkalmazásfejlőként. A hallgatók által készített legjobb Smart TV applikációkat, a szükséges tesztelést és tökéletesítést követően feltöltjük a hazai alkalmazásboltunkba, ami egyedülálló ajánlólevél a fejlesztők számára.”
– nyilatkozta Szöllősi János, a Samsung Smart TV alkalmazások szakértője.


A készülékeken a Szórakoztatóelektronikai eszközök programozása című tárgy hallgatói tesztelhetnek, de más, önálló projekten dolgozó diákok is használhatják őket. A kísérletező kedv ösztönzésére fejlesztői pályázatot is hirdettek a hallgatók körében. A legötletesebb alkalmazások készítői értékes Samsung nyereményekben részesülhetnek.