Ausztráliában aratott sikert a magyar napelemes autó

forrás: Prím Online, 2015. november 7. 15:23

Hetedik helyen ért célba a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának csapatának napelemes autója a világ legnagyobb napelemes jármű versenyén, a Bridgestone World Solar Challenge-en Ausztráliában. A rajthoz álló 46 csapatnak több mint 3000 kilométert kellett megtennie saját fejlesztésű, kizárólag napelemmel hajtott járművekkel. 

3000 kilométeres versenyen ért célba a magyar Megalux napelemes autó Ausztráliában. A járművet a Kecskeméti Főiskolán építették. Számos nagy külföldi egyetem csapatát megelőzve a magyar team Megalux járműve 43 óra 4 perc alatt tette meg a 3022 kilométeres távot. A Megalux speciális, külön a versenyre gyártott Bridgestone Ecopia Ologic abroncsokon állta ki az erőpróbát.

 

A Kecskeméti Főiskola „ifjú mérnökei” először vettek részt a versenyen, így az elért hetedik helyezés ezért is figyelemreméltó. A Bridgestone World Solar Challenge versenyen végül első helyen célba érő holland csapat, a Nuon Solar Team 37 óra 56 perc alatt teljesítette a távot, amelyre a csapatok egyedi kialakítású, kizárólag napenergiával működő járművekkel nevezhettek.

 


Három külön osztályban (Adventure, Cruiser és Challenger) összesen 46 csapat indult. A rajthoz álló csapatok minden nap reggel 8 óra és délután 5 óra között haladhattak, így kellett megtenniük az egész Ausztrálián átívelő távolságot.

 

A versenyen használt Bridgestone abroncsok nemcsak a 95/80R16 méretükben tértek el a szokásos személygépkocsi gumiktól: a magyar csapatnak átadott négy darabos szett összsúlya alig haladta meg az 5 kg-ot! Az Ologic abroncs speciálisan nagy átmérővel és keskeny futófelülettel rendelkezik, ami mérsékli az abroncsdeformálódást és az energiaveszteséget, csökkentve a gördülési ellenállást – ugyanakkor legalább olyan fokú biztonságot nyújt, mint a hagyományos gumik. A Bridgestone több hétköznapi autó abroncsainak elkészítésére is alkalmazza már az Ologic technológiát, így az innovatív technológiával készült Ecopia EP500 abroncsokat szállít a teljesen elektromos meghajtású, városi BMW i3 modellhez.