Az Ericsson 5G koncepciójával 50 százalékkal gyorsítja a 4G-s okostelefonokat

forrás: Prím Online, 2015. november 9. 11:33

Bár az 5G hálózati szabványok még nincsenek kidolgozva, az már ma is egyértelmű, hogy a technológia ultrahatékony ún. karcsú, „ultra lean” kialakítást fog használni. A hatékonyabb jelzésátvitellel energiatakarékosabb, másrészt az új 5G magas frekvenciákon szükséges sűrű felépítést tesz lehetővé. Az Ericsson saját fejlesztésű Lean Carrier innovációja foglalkozik először a cellák közötti jelzésátviteli (signaling) interferenciákkal, karcsú (lean) kialakítású 5G koncepciókat vezet be a 4G LTE rendszerbe, így javítva az adatsebességet és az alkalmazáslefedettséget a felhasználók számára az 5G felé vezető úton.

Az Ericsson Lean Carrier egy 5G-koncepciót vezet be a mai LTE hálózatokba. Az Ericsson Lean Carrier már élesben üzemel a koreai SK Telecom hálózatának több ezer cellájában, és készen áll más hálózatokba történő bevezetésre. Egy nagyléptékű telepítés esetén a felhasználók akár 50%-os növekedést is tapasztalhatnak a letöltési adatsebességben.

Az interferencia csökkentésével az Ericsson Lean Carrier szélesebb területen teszi lehetővé az új 256 QAM magasabb rendű moduláció kihasználását, ezzel kiterjesztve a nagyobb adatsebesség jelentette előnyöket a kültéri makrokörnyezetre. Az Ericsson Lean Carrier akár 280%-kal is képes megnövelni a 256 QAM kihasználását.

 



Az Ericsson Lean Carrier innováció a jövőbeni 5G rendszerekhez tervezett kialakítási koncepciókat hozza el a mai 4G LTE hálózatokba. Az Ericsson Lean Carrier csökkenti a jó hálózati teljesítményhez szükséges referenciajel-adás szintjét. Ennek megfelelően javul a letöltési adatsebesség a 4G LTE hálózat minden részén; a legnagyobb teljesítménybeli növekedés a legtöbb cellaátfedéssel rendelkező területeken tapasztalható.

A szolgáltatók kezdenek egyre fejlettebb kódolási sémákat használni, hogy hatékonyan kezeljék a magasabb szintű felhasználói élményre vonatkozó igényeket; azonban az új 256 QAM magasabb rendű moduláció használatához tiszta rádiójelekre van szükség a letöltési adatsebesség érdekében. Az interferencia csökkentésével az Ericsson Lean Carrier megnöveli azt az időtartamot, amely alatt az LTE rendszer ki tudja használni a 64 QAM és a 256 QAM kódolási sémákat.

Az Ericsson Lean Carrier beépíthető az Ericsson mai LTE hálózataiba, illetve kompatibilis minden LTE rendszerű eszközzel.