Egyre durvább módszereket vetnének be a drónok megfékezésére

forrás: Prím Online, 2015. november 16. 16:30

A drón jelentése szerint távolról irányítható pilóta nélküli repülőgép, melyet a 60-as évek óta használnak a hadieszközként, és amely korunk kedvelt játékszere lett. Divatos és nem túl olcsó szórakozás manapság a kamerával felszerelt modelleket szabadon, néha tiltott területekre bereptetni.

A drónok felhasználása a polgári életben és a hadi, elhárítási területen is növekszik, a többségnek csupán játék, az azonban már komoly gondot okoz, ha nem tudják irányítani a repülő szerkezeteket.

Tavaly csak Stockholmban négyszer kellett lezárni a repülőteret, amíg meg nem állapították, hogy a radaron látható ismeretlen eredetű tárgy egy eltévedt drón volt. A szabályozás sem hozta meg a várt eredményeket. Bár engedélyhez kötik a használatukat és repülési naplót is kell vezetni, a reptéri behatolások nem ritkultak meg.

 



A legnagyobb port kavart hír az volt, hogy egy eltévedt drón Washingtonban a Fehér Ház kertjébe zuhant. Több nyugati országban kezdtek ellenlépésekben gondolkodni, kiötölni, hogyan szabaduljanak meg a nem kívánatos behatolóktól. Most új technikákkal próbálkoznak. Francia cég dolgozik egy olyan rendszeren, amellyel radart fognak használni a drón beazonosítására, ezután egy kamera segítségével és zavaró jelek kibocsátásával átveszik a drón felett az irányítást, és eltávolítják a behatolót. Vannak ennél durvább és egyszerűbb megoldások is: az MBDA angol-francia-német cég lézerágyúval lövi szét a drónokat. Az általuk közzétett videó szerint az objektumot már ötszáz méter távolságból is le tudják vadászni.

forrás: Kossuth Rádió, Szombat reggel / hirado.hu