Útmutató az okos városokhoz kapcsolódó technológiák bevezetéséhez

forrás: Prím Online, 2015. november 28. 09:11

A Securing Smart Cities nevű non-profit globális kezdeményezés, amely az okos városok kiberbiztonsággal kapcsolatos kihívásaival foglalkozik, a Cloud Security Alliance-szal együtt irányelveket dolgozott ki az okos városokhoz kapcsolódó technológiák bevezetéséhez. 

A Securing Smart Cities kezdeményezés által kiadott dokumentum iránymutatást ad a szervezeteknek az okos városokhoz kapcsolódó technológiák kiválasztásához és validálásához. Leírja, hogy milyen típusú vizsgálatokat és értékeléseket kell elvégezni a legjobb és a legbiztonságosabb gyártók és technológiák kiválasztásához. 

 

Cesar Cerruso, a Securing Smart Cities vezetőségi tagja és az IOActive műszaki igazgatója úgy véli, hogy a technológia mára a városaink központi eleme, ahogy a világ egyre inkább az internetre kapcsolódik, ezért rendkívül fontos, hogy jól védett és biztonságos legyen, ha nem akarjuk, hogy káosz alakuljon ki. Egy korábbi kutatásában már kifejtette, hogy a világ városai jelenleg védtelenek a kibertámadásokkal szemben. Az általunk összeállított irányelvek hasznos és praktikus információkat tartalmaznak a szervezetek számára.

 

Mohamad Amin Hasbini, a Kaspersky Lab biztonsági szakértője és a Securing Smart Cities projektben résztvevő munkatársa szerint az irányelvek arról szólnak, hogy a leghatékonyabb módon kell kifejlesztenünk, működtetnünk és megvédenünk erőforrásainkat, a leghatékonyabb és legbiztonságosabb technológiák felhasználásával.

 

Brian Russel, a CSA IoT Working Group társelnöke és a Lidos Cyber Security Solutions főmérnökének elmondása szerint a városok új képességekre tesznek szert, amelyek révén erősítik a polgárok biztonságát, korszerűsítik az ügyfélszolgálatokat és csökkentik az általános kiadásokat. Ezek az új okos városok élen járnak az IoT technológiák alkalmazásában, amelyek összekapcsolják a mindenhol megtalálható szenzorokat a felhővel, hogy lényeges összefüggéseket derítsenek fel és automatizálják a döntéshozatali folyamatokat. Az okos városok nagy ígéretet hordoznak magukban, azonban kockázatok is társulnak a működésükhöz.

 

A Securing Smart City iránymutatásai a következőket tartalmazzák: