Sulinet + Projekt: jelentős fejlesztések a közoktatás informatikai hálózatában

forrás: Prím Online, 2015. november 30. 14:23

Hosszas informatikai- technológiai lemaradást pótolt a Sulinet hálózatot üzemeltető NIIF Intézet: nélkülözhetetlen sávszélességbővítés és eszközbeszerzések valósultak meg európai uniós forrásból, hogy korszerűsödjön a közoktatási informatikai hálózat. 

Az NIIF Intézet a Sulinet+ projekt keretében, alig két és fél év alatt a teljes hálózaton új végponti adathálózati eszközöket telepített, jelentős sávszélesség bővítést hajtott végre, gerinchálózati kapacitást bővített, több mint 340 iskolában WiFi hozzáférési pontot adott át, új szolgáltatásokkal és pilotprojektekben új, interaktív eszközökkel ismertette meg az iskolákat. A mintegy 6 milliárd Ft uniós forrásból megvalósult, a teljes magyar közoktatási informatikai infrastruktúrát érintő fejlesztés-sorozat eredményei kétmillió kisdiák és pedagógus internet-használatát könnyítik meg.

2013.01.01-jén került a Sulinet köznevelési hálózat közel 5000 iskolai végponttal a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF Intézet) felügyelete és működtetése alá. A közoktatási   infrastruktúra azóta jelentős fejlesztésen ment keresztül, többek között a Végponti kapcsolatok fejlesztése a közoktatásban (Központi szolgáltatás-fejlesztés a közoktatási hálózatban) TIOP-1.1.3-12/1-2013-0001 projekt és a KMOP-4.6.1/E-13 tükörprojekt forrásaiból.


Az NIIF Intézet az összes Sulinet iskolai végponton (egy iskola több telephellyel, így több végponttal is rendelkezhet), továbbá a Sulinet+ projekt 2. fázisának (2015 májusától) köszönhetően minden állami fenntartású intézményben is új, korszerű, gigabites sebességre képes, végponti adathálózati eszközöket helyezett el. Mindemellett 100 Tbyte kapacitású adattároló és új kiszolgáló kapacitás került beüzemelésre a videotorium és a Sulinet szolgáltatások számára, hogy megbízhatóan és skálázható módon tudja kiszolgálni a következő évek szolgáltatási igényeit.


A Sulinet rendszergazdáinak munkáját megkönnyítendő, „dashboard” szolgáltatás indult, amely integráltan teszi lehetővé a Sulinet szolgáltatások igénybevételét és testreszabását. Több mint 340 iskolába kerül korszerű, 2.4 és 5 GHz-es sávban is működő WiFi hozzáférési pont, amelyeket a Sulinet rendszergazdák a dashboard-on keresztül tudnak felügyelni és üzemeltetni.


Az NIIF Intézet 2014-ben 11 pilot helyszínen, majd a Sulinet+ projekt 2. fázisában az Internet szolgáltatás tekintetében legelmaradottabb régiók településein, további 375 intézményben   professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott, megfelelő minőségű, szimmetrikus 100 Mbps-os mikrohullámú megoldásokat létesített. Ezáltal az adott régióban az oktatás számára megfelelő minőségű és sávszélességű Sulinet szolgáltatás jött létre. A jó minőségű  Internet-kapcsolatok révén növekedhet az iskolákban használt informatikai eszközök (digitális táblák, géptermek) kihasználtsága is. 


A nemzetközi oktatástechnikai trendekhez igazodó korszerű, a Pedagógiai Oktatási Központok mellett működő súlyponti iskolák funkcionalitásához illeszkedő, multimédia kommunikációra alkalmas informatikai eszközökkel felszerelt minta-oktatótermeket alakított ki az NIIF Intézet. A  11 Sulinet+ Multimédia Központ több multimédiás lehetőséget biztosít a lehető legegyszerűbb interfészen az oktatás, a pedagógia és az intézmények közötti együttműködés számára: videokonferenciák lebonyolítása, multimédia oktatások felvétele és visszajátszása, illetve partner iskolák oktatóinak és diákjainak közös munkáját teszi lehetővé.


Ezzel párhuzamosan a Sulinet+ projekttől függetlenül, de építve a projektre 2013 novemberétől folyamatosan az NIIF Intézet sávszélesség bővítéseket hajtott végre, új vonali szolgáltatók bevonásával. 2013 decemberétől kezdődően 2015 végéig több mint 3200 végponton valósult meg sávszélesség emelés ugyanolyan költségek mellett.


A sávszélesség bővítések alakulását az alábbi táblázat jól szemlélteti:

 


Az országos kiemelt projekt segítségével  jelentős áttörést ért el az NIIF Intézet, de a célul kitűzött „100 Mbps minden iskolába” és  az ehhez kapcsolódó szolgáltatás fejlesztési program megvalósítása további fejlesztéseket tesz szükségessé, elsősorban a távközlési infrastruktúrával rosszul ellátott településeken, illetve település részeken lévő köznevelési intézményeknél.


A Sulinet+ projektben megvalósított, NIIFI aggregációs kapacitásának növelése lehetőséget teremtett arra, hogy az intézményi sávszélesség növelése ne ütközzön gerinchálózati kapacitás-problémákba. A vidéki regionális szolgáltatókra építve több új aggregációs pontot alakíthatott ki az NIIF Intézet a közoktatás számára. A Sulinet hálózat felhasználói számára nagy előrelépés lesz, hogy a hálózat szolgáltatásai közműszerű használatát biztosító infrastrukturális elemek megfelelő kapacitásban rendelkezésre fognak állni a  6 milliárd forintos támogatásból, az Európai Unió által finanszírozott projekt keretében. Az NIIF Intézet a fejlesztéseket 2015 végére valósítja meg.