Felhőbe küldték a parancsokat az amerikai hadseregben

forrás: Prím Online, 2015. november 30. 15:33

Az amerikai hadseregben 10 évvel ezelőtt kezdték el a parancsokat digitálisan aláírni. Mára lényegében megszüntetették a papíralapon kiadott utasításokat. Jellemző a fejlesztés radikális hatására, hogy míg régebben külön őrjáratokat kellett szervezni a műveleti területeken állomásozó egységeknél a parancsok továbbítására, mára erre szinte nincs is szükség.

Felhőalapú aláírás: radikálisan nőhet az ügyfélélmény és csökkenthetőek az ügyfélszolgálati költségek


„A kutatások azt mutatják, hogy a nagyvállalati felsővezetők – iparágtól függetlenül – a digitális átalakítást tartják a következő időszak egyik legfontosabb üzleti prioritásának, a döntéshozók 70%-a tervezi az elektronikus aláírás bevezetését 2016 év végéig. A motiváció könnyen érthető: radikálisan lefaraghatóak az adminisztrációs és ügyfélszolgálati költségek az elektronikus aláírási megoldásokkal, miközben lényegesen gyorsabbá és jobban nyomon követhetővé válnak az üzleti folyamatok” – mondta el Molnár Ferenc, az üzleti elektronikus aláírás specialista NETLOCK Kft. vezetője. „A digitális aláírások új generációja a felhőalapú elektronikus aláírás; a megoldás leegyszerűsítve lehetővé teszi, hogy akár az okostelefonunkat használva hitelesítsünk dokumentumokat. Ez pedig rengeteg területen kínál forintosítható előnyöket. Például a pénzügyi és biztosítási szektor ügyfélforgalmának jelentős részét is átterelheti az online világba. Kényelmesebbé válhat az ügyfelek számára a kapcsolattartás – hiszen nem kell bemenni a banki ügyfélszolgálatra az ügyintézéshez – és a szolgáltató számára is előnyös mindez, mert csökkentheti a költségeit és gyorsíthatja az ügymenetet. De a közigazgatás is sokat profitálhat ebből” – tette hozzá.

Elektronikus aláírás a felhőből: digitális aláírás okostelefonon


Felhőalapú e-aláírás és hitelesítő szolgáltatások segítségével lényegében bármikor, bárhol és bármilyen kiegészítő eszköz (pl.: chipkártya, kártyaolvasó, speciális szoftverek) nélkül is hitelesíthetünk elektronikusan dokumentumokat, akár egy okostelefonnal is. Vagyis egy vállalatvezető akár egy konferencia szünetében, utazás vagy várakozás közben is aláírhatja és hitelesítheti a számára előkészített céges szerződéseket mobiltelefonján. Ezzel nemcsak rengeteg idő spórolható meg, de a papíralapú archiválást is kiváltja a nyomon követhetőbb, gyorsabb és biztonságosabb e-archiválási technológia.

Az állam is léphet a digitális evolúcióban: az állami és önkormányzati szféra is profitálhat a felhőbe küldött e-aláírással. Az új technológia kiválthat számos eddig papíralapú aláírást igénylő folyamatot, valamint képes lehet egy-egy ügymenetet a digitális térben tartani a teljes életciklus alatt.