Bejárhatjuk az Operaházat és a Zeneakadémiát a Google új online tárlatában

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 2. 16:22

A Magyar Állami Operaház és a Zeneakadémia is szélesre tárja kapuit az érdeklődők előtt a Google kedden megnyílt legújabb online tárlatában.

Az online kiállítás segítségével bárki kiállhat a világot jelentő deszkára és a művészek szemével nézhet körül többek között a Carnegie Hall színpadán és bepillanthat a Zeneakadémia vagy a Magyar Állami Operaház termeibe. A kiállításon több előadásról készített 360 fokos videókban navigálva a nézők a művészek mellé állhatnak és testközelből élvezhetik az előadásokat - derül ki a Google sajtóiroda keddi közleményéből.

 


 

A Street View panorámagaléria segítségével bárki beleshet a függönyök mögé; többek között az is megnézhető, hogyan készülődnek például a Berlini Filharmonikus Zenekar művészei, de az Operaház mindennapjaiba vagy a Zeneakadémián folyó oktatásba is bepillanthatnak - áll az ismertetőben, amely szerint a virtuális túrán a nézők 6 új, magyarországi kiállítást járhatnak be.
 

Ezek során az érdeklődők betekinthetnek a Magyar Állami Operaház kulisszái mögé: a próbatermektől a festőműtermen át egészen a parókakészítő műhelyig; közelebbről megismerhetik az Operaház örökös tagjait, és Lotz Károly nézőtéri freskójáról is többet megtudhatnak a kiállítás megtekintői.
 

A Zeneakadémia három tárlata az 1907-ben épült szecessziós palotát, a 2013-ban hároméves rekonstrukciót követően újranyitott koncertközpont zenei életét és a Liszt Ferenc által alapított zenei egyetemen folyó világszínvonalú oktatást mutatja be.
 

"A Google Kulturális Intézet több mint 900 szervezettel együttműködésben azon dolgozik, hogy a világ kulturális kincsei az internet segítségével mindenki számára hozzáférhetővé váljanak és olyan eszközöket készítsenek a kulturális intézmények számára, melyek az általuk gondozott művészeti értékeket és örökségeket a falaikon kívül is hozzáférhetővé teszik" - olvasható a közleményben.
 

A most megnyitott kiállításhoz több mint húsz ország előadóművészeti intézményei több mint száz interaktív történetet hoztak létre, 8000 fotót, videót és dokumentumot osztottak meg online a Google-lel együttműködésben. A legújabb technológiai innovációk segítenek életre kelteni a legendás helyszínek hangulatát és bárki számára átélhetővé teszik a színpadi élmény izgalmát - írják.
 

Az új online kiállítás keddtől látható a g.co/performingarts weboldalon és a Google Kulturális Intézet oldalán. A kiállítás bárki számára elérhető mobilon, tableten és számítógépen. A 360 fokos betekintést kínáló videók a YouTube-on elérhetőek.
 

A Google Kulturális Intézet 2011-es alapítása óta számos múzeummal, alapítvánnyal dolgozott együtt, köztük Magyarországon partnere a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Holokauszt Emlékközpont, külföldön pedig sok más mellett a párizsi Musée d'Orsay vagy a londoni British Museum.
 

Jelenleg több mint 60 országból 900-nál is több partnerrel rendelkező tárlatában online összesen 6 millió műtárgy, fotó, videó kézirat és művészeti, kulturális és történelmi dokumentum érhető el bárki számára megőrizve értékeiket a jövő generációjának.