Ingyenes wifi lesz a moszkvai temetőkben

MTI Sajtóadatbank, 2015. december 12. 11:44

Kávézók és a metró után a jövő évtől három temetőben is ingyenwifi várja a látogatókat az orosz fővárosban.

A szolgáltatás a Vaganykovói, a Trojekurovói és a Novogyevicsi temető kijelölt részein lesz elérhető; utóbbi helyszínen nyugszik többek között Anton Csehov író, Nyikita Hruscsov szovjet vezető és az első választott orosz elnök, Borisz Jelcin is.

A The Moscow Times internetes hírportál információi szerint a wifi segítségével minden látogató online információkat találhat majd a három helyszínen végső nyugalomra helyezett személyekről, az ott található történelmi emlékművekről, letölthető lesz a temető térképe is.

"Ezek a sírkertek olyanok, mintha kültéri múzeumok lennének" - mondta el Lilja Lvovszkaja, a moszkvai temetőket üzemeltető Ritual vállalat szóvivője. Hozzátette: a látogatók gyakran szeretnének többet megtudni a három temetőben nyugvó híres személyekről, amikor megállnak egy-egy sír előtt.

Hogyha a wifiszolgáltatás népszerűnek bizonyul, a hatóságok megfontolják kiterjesztését az orosz főváros többi temetőjére is. Moszkvában évente mintegy 120 ezer embert temetnek el, és nagyjából 8 millió sírhelyet számlál a város 133 temetője.

A Novogyevicsi és a Vaganykovói temetőben már most is működnek olyan GPS-terminálok, amelyek segítségére vannak a látogatóknak a nevezetes sírhelyek megtalálásban és korabeli fotókat mutatnak be az elhunytakról.