Veszélybe sodorhatjuk online biztonságunkat a jelszavak megosztásával

forrás: Prím Online, 2015. december 24. 08:07

A Kaspersky Lab legutóbbi fogyasztói felmérésében a netezők 44%-a elismerte, hogy megosztotta vagy láthatóvá tette már jelszavát  valaki számára. Ez az adat jól mutatja a kiberhozzáértés hiányát, valamint igen egyszerűvé teszi a kiberbűnözők számára az otthoni felhasználók online életéhez való hozzáférést.

Amikor a jelszavak fontosságáról esett szó, a válaszadók szükségesnek tartották az erős jelszavak alkalmazását az olyan szolgáltatásoknál, amelyeknek a legmagasabb értéket tulajdonították. A felhasználók szerint az erős jelszavakra leginkább az online bankolásnál (54%), az e-mailezésnél (44%) és a közösségi oldalaknál (21%) van szükség.

 

A megkérdezett otthoni felhasználók úgy vélik, hogy az online vásárlások és a fizetésre szolgáló alkalmazások szintén erős jelszavakat igényelnek, de ezt nem tartották annyira fontosnak. Csak 29%-uk tartotta az online vásárlást fontos szolgáltatásnak, bár a válaszadók több mint egyharmada (38%) érezte úgy, hogy indokolt az erős jelszó. Ráadásul csupán 29%-uk értett egyet azzal, hogy az online fizetési rendszerek erős jelszót igényelnek, és valamivel kevesebb mint 23%-uk értékelte ezeket a szolgáltatásokat fontosnak.

 

Ennél is aggasztóbb a tény, hogy bár a fogyasztók egyetértettek abban, hogy az online pénzügyi tranzakciók erős jelszavakat igényelnek, több mint a negyedük (29%) úgy gondolja, hogy nincs szükség a bejelentkezési adatok további védelmére ezen szolgáltatások igénybevételekor. Arra számítanak, hogy a márkák, amelyektől vásárolnak, minden szükséges védelmet biztosítanak.

 


Még nagyobb kockázatnak teszi ki személyes információit az internethasználók harmada (33%), akik ugyancsak elismerték, hogy szabadon megosztják jelszavaikat a családtagokkal. 44%-uk nem csupán megosztotta a jelszavakat, hanem mások számára látható helyen hagyta. Tízből egy (11%) megoszt jelszavakat barátokkal és meglepő módon 6%-uk a kollégáival is. És az otthoni felhasználók több mint egyharmada (38%) csak egy e-mail címet használ minden célra, és ennek a jelszónak a megosztása másokkal igen költséges lehet. Ha illetéktelen kezekbe kerül, ez a jelszó feloldhat minden információt, amelyet az e-mail fiókban tárolnak.

 

David Emm, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutatója úgy véli, a felhasználóknak hozzáértőbben kellene viszonyulniuk jelszavaikhoz. Ha egyszer megosztják, nagyon nehéz nyomon követni, hogy hol köt ki a jelszó. A kutatások szerint az emberek nem értik, hogy miért van szükség erős jelszavakra és miért kell ezeket bizalmasan kezelniük.

 

Ha megosztjuk ezeket, akkor megnő a veszélye annak, hogy rossz kezekbe kerülnek. Ez könnyű hozzáférést biztosíthat a kiberbűnözőknek a személyes és pénzügyi információkhoz, valamint a feltört számlákat arra használhatják, hogy fertőzött hivatkozásokat és fájlokat osszanak meg, másokat károsítva meg ezzel. A legrosszabb esetben teljes személyazonosságok is veszélybe kerülhetnek. Még a legösszetettebb jelszó is gyengévé válhat, ha mások által látható, úgyhogy mindenki tartsa meg magának a jelszavait.

 

A jelszavak integritásának megőrzése érdekében a Kaspersky Password Manager (amely része a Kaspersky Total Security – multi device-nak) egy extra védelmi réteget biztosít azáltal, hogy biztonságosan tárolja az összes jelszót, és szinkronizálja őket minden eszközzel. A termék erős jelszavakat generál, és automatikusan bejelentkezik az értékes alkalmazások, fiókok és webhelyek biztonságos elérése érdekében.