Ennek is eljött az ideje: először ismerte el adótartozását az Apple egy európai országban

forrás: Prím Online, 2016. január 2. 15:03

No persze még messze nem annyit, amennyit egyes szakértők szerint fizetnie kellene, de – első fecskeként – Olaszországban az Apple elismert egy kisebb összegű adótartozást, csak, hogy lezárják a Milánóban folyó vizsgálatokat. 
Az Apple adóelkerülő módszerének a lényege, hogy 1980 óta Írországból irányítja európai ügyeit, az egyes országokban csak személyzet nélküli postafiók-irodák működnek, így – szakértők számítása szerint - csupán 2009 és 2012 között legalább 74 milliárd dollárt takarított meg az európai adókon a cég. Az AP hírügynökség jelentése szerint 2012-ben ugyan fizetettek nyereségadót, de csak 1,9 százalékot 36,8 milliárd USA-dollárnyi nyereségre. Az Apple ugyanakkor azt állítja, hogy minden törvényes adót befizet, és tavaly nagyjából ugyanazon a szinten állt a befizetése, mint amennyit más hasonló nemzetközi tevékenységet végző vállalatok fizettek. 
 
Az Európai Bizottság évek óta vizsgálja az Apple és Írország adómegállapodásait, és vizsgálódnak az egyes uniós országok adóhatóságai is. Például az olaszok úgy gondolják, hogy csak náluk – a 2008-2013-as évekre vonatkozóan 880 millió Euró adótartozást halmozott föl az Apple. A La Republica újság értesülései szerint az amerikai konszern most 318 millió Euró adóbefizetésbe egyezett bele, ám ezt egyelőre a vállalat illetékesei nem erősítették meg, és az adóhatóság sem kívánta kommentálni a hírt, ami ha igaz, akkor a jég megtörtét is jelentheti, hisz más európai országok sem nézik jó szemmel az amerikai multik adóelkerülő gyakorlatát.