Integrált szoftvermegoldások a TANAP-hoz

forrás: Business Online, 2016. január 6. 16:02


Az ABB nagy volumenű megrendelést nyert a Transzanatóliai Földgázvezeték kiépítésében, s ennek révén integrált szoftvermegoldásokat szállít azokhoz a távközlési és folyamatirányítási rendszerekhez, amelyek felügyelik, biztosítják és vezérlik az 1 850 km hosszú gázvezeték működését. 

A megbízás értelmében az ABB vezérlési infrastruktúrát fog szállítani, amely a biztonságos és megbízható üzemelést szolgálja az azerbajdzsáni földgázt közvetlenül Európába szállító, 1 850 km hosszúságú Transzanatóliai Földgázvezeték (TANAP) teljes élettartama során.  

A 11 milliárd dollár költségű vezeték két másik gázvezetéket fog összekötni: a török-grúz határon a dél-kaukázusi gázvezetékhez, majd a görög határnál az Adriai-gázvezetékhez csatlakozik.  A gáz a Kaszpi-tengeri Şah Deniz II. gázmezőről érkezik, és Olaszországban lép be az európai gázhálózatba. A földgáz a 45 milliárd dolláros tervezett költségű Déli Gázfolyosó központi részét alkotó TANAP-on halad át Törökországon.  A Déli Gázfolyosó fontos részét képezi Európa jövőbeni stratégiai energetikai infrastruktúrájának.
 
Az ABBfolyamatirányítási, távközlési, csővezeték-felügyeleti és biztonsági rendszereket fog szállítani. Ebben szerepelnek száloptikai kábelek is, amelyek a vezetékek mentén szállítják majd az adatokat. A csővezeték vezérlését és automatizálását az ABB piacvezető System 800xA folyamatautomatizálási rendszere fogja biztosítani. A szoftvermegoldások integrálják a felügyeleti, vezérlő- és adatgyűjtő (SCADA) rendszereket és a telekommunikációt, amelyek szabályozzák a gázáramlást, érzékelik a szivárgást és a behatolást, továbbá a létesítmény biztonsága és védelme érdekében zárt láncú televíziós közvetítést tesznek lehetővé.
 
 
Az ABB már jelentős referenciával rendelkezik ezen a területen, számos szoftvermegoldást szállított hasonló projektekhez, beszállítóként vett részt például a dél-kaukázusi gázvezeték építésében, valamint az Azerbajdzsánt a Mediterrán-tenger vidékével összekötő Baku –Tbiliszi – Ceyhan kőolajvezeték megvalósításában.  A térségben futó, 4 500 km-nél is hosszabb gázvezetéket az ABB System 800xA rendszere fogja vezérelni, így ez a rendszer őrködik majd Európa éves gázigényének megközelítően 5%-át kitevő gázmennyiség biztonságos szállítása felett is