Az évtized végére 5G lesz Ausztráliában

forrás: Prím Online, 2016. január 15. 17:03

Szabvány még nincs az 5G-re, de Ausztráliában már az újabb generációs ugrást (a sebességben két nagyságrendes növekedést) jelentő hálózat kiépítését és 2020-as kereskedelmi indítását tervezi a Vodafone Hutchison Australia (VHA). 

A VHA vezérigazgatója, Inaki Berroeta úgy kalkulál, hogy 2018 táján már 10 millió háztartás lesz az ötödik kontinensen a szélessávú hálózatra kötve, s ez mindenképp fordulópont a cég életében is, ezért a harmadik legnagyobb ausztrál mobil-szolgáltatónak már most előkészületeket kell tenni a következő évtized technológiai ugrására. Ennek jegyében kötöttek egy egymilliárd ausztrál dolláros szerződést a piacvezető internetszolgáltató TPG Telecommal a kihasználatlan optikai kábelhálózataikhoz való csatlakozásra, így a cég jelenleg 900 kilométeres optikai kábelhálózata a 15 éves szerződés keretében 4000 kilométeresre bővül.

 

Hogy milyen lesz az 5G-hálózat? Ezt a szabványok meglétének hiánya miatt senki nem tudja pontosan megmondani, de az 5G idején már bizonyosan beépül a virtuális valóság a mindennapjainkba, az 5G-s (telefon? óra? szemüveg? ki tudja mi is lesz…) készülékeken a virtuális- és a kibővített valóságra épülő alkalmazások tucatjai – de lehet, hogy milliói - fognak futni.