Nyílt platformú intelligens kártyák a Visától

OTS - Cégvonal, 2000. október 16. 08:43
A Visa International az IBM-mel és a Philips Semiconductorsszal összefogva és négy nagy, intelligens kártyákat (aktív memóriakártyákat) előállító cég támogatását elnyerve új programot indított, hogy partnerbankjait egy új, olcsó kártyacsaláddal lássa el.
A Visa Price Breakthrough elnevezésű program révén a Visa hálózatához tartozó bankok olyan nyílt platformú, több célra felhasználható intelligens kártyákat kapnak a Giesecke & Devrient, az Oberthur Card Systems, az ORGA és a Schlumberger cégtől, amelyek kevesebb mint három dollárba kerülnek. Ez az ár jóval alacsonyabb, mint a mikroprocesszoros kártyák szokásos, hat dollár körüli átlagára.

Az új, intelligens kártyacsalád a Java Card (TM)2.1 és az Open Platform 2.0 specifikációkon alapul. Az első kártya ára két alkalmazást foglal magában, a Visa hitel- és bankkártyáét, valamint a Visa Cash kártyáét, melyet egy csak olvasható memóriába (ROM) töltenek, az elektromos jellel törölhető, progamozható memóriában (EEPROM) pedig lehetőséget teremtenek a többcélú felhasználásra. Ez azt jelenti, hogy a kibocsátók a piaci igények figyelembevételével eldönthetik: milyen pótlólagos alkalmazásokat akarnak kínálni (pl. biztonságos hozzáférést az internethez). Ezeket az alkalmazásokat a kibocsátás után könnyen rá lehet tenni a kártyára, vagy el lehet távolítani onnan.

Van három további kártya is, melyet a mai árakhoz képest sokkal olcsóbban lehet a piacra dobni. A második kártya nyilvános kulcsú rejtjelezésre ad lehetőséget, a harmadik és a negyedik segítségével pedig a memória méretét 48 000 ROM-ról 96 000 ROM-ra, ill. 16 000 EEPROM-ról 32 000 EEPROM-ra lehet növelni. Ezek a kártyák nyilvános és nem nyilvános kulcsú rejtjelezéssel is megjelennek a piacon. Az alkalmazásokat a kártyák kibocsátása után lehet letölteni, vagy a lapkák (chipek) előállítása során a ROM-hoz hozzáadni. Ezzel további alkalmazásokra vagy szolgáltatási adatok tárolására lehet felszabadítani az adatmemóriát (EEPROM-ot).

A lapkákat az IBM új technológiája alapján a Philips Semiconductors állítja elő. A Giesecke & Devrient, az Oberthur Card Systems, az ORGA és a Schlumberger egyaránt beleegyezett az új, olcsó lapkákat tartalmazó intelligens kártyák gyártásába.

Stephen Schapp, a Visa International globális termékplatformokat előállító üzletágának ügyvezető alelnöke szerint "ez az árcsökkentés nagy áttörést jelent, hiszen jelentős mértékben megváltoztatja az intelligens kártyák piacának dinamikáját. A kibocsátók sokkal könnyebben beszerezhetik a kártyákat, így világszerte gyorsabban áttérhetnek az egyszerű mágnescsíkos kártyák használatáról a dinamikus, több célra felhasználható kártyák alkalmazására. Mindez döntő előrelépést jelent afelé, hogy a Visa megvalósítsa célját, az univerzális kereskedelem infrastruktúrájának kiépítését, s ezzel lehetővé tegye, hogy a fogyasztók és a vállalkozások bárhol, bármikor és bármilyen eszköz segítségével bekapcsolódhassanak a kereskedelembe."

Az új intelligens kártyákat a párizsi Cartes 2000 kiállításon (október 24-26.) mutatják be, és 2001 elején kezdik el árusítani.