Online légtérigénylő rendszer a HungaroControlnál

forrás: Prím Online, 2016. február 10. 09:45

2016. január óta új online rendszer, a LARA (Local and Sub-Regional Aispace Management Support System) támogatja a léggazdálkodás folyamatát a HungaroControlban. A szoftver egyszerűsíti, gyorsítja a légterek igénylésének, elbírálásának és felhasználásának folyamatát, valamint segíti az európai szintű forgalomszervezést is.

Az EUROCONTROL által a tagországok számára ingyenesen rendelkezésre bocsátott szoftver év eleji bevezetésével a társaság közel egy évvel korábban teljesítette nemzetközi kötelezettségét.   Az LSSIP (Local Single Sky Implementation Programme) előírásainak megfelelően a légiforgalmi szolgáltatóknak automatizált légtérgazdálkodást segítő szoftvert kell bevezetniük. A HungaroControl úgy döntött, hogy az EUROCONTROL által fejlesztett, és ingyenesen biztosított LARA rendszert vezeti be.

 

A LARA előnyös a légtérigénylők számára azáltal, hogy a korábbi telefonon vagy faxon történő kommunikációt a gyorsabb és egyszerűbb online rendszerben bonyolíthatják, valamint azért is, mert a rendszer megjeleníti a mások által már megigényelt légtereket.

 

A szoftver az európai szintű forgalomszervezés szempontjából is előnyökkel jár, hiszen a rendszer adatai azonnal megjelennek az EUROCONTROL központi áramlásszervező egységénél, ahol így azonnal látják, ha egy időszakosan korlátozott légtér szabaddá, a légitársaságok által újra használhatóvá válik.

 

A HungaroControl a LARA bevezetésével közel egy évvel korábban teljesítette az un. Egységes Európai Égbolt Harmonizációs Tervben (ESSIP) rögzített, 2016 végi kötelezettségét, megelőzve ezzel számos európai légiforgalmi szolgáltatót.