Visszatér a gyökerekhez az új magyar torrentoldal

forrás: Prím Online, 2016. február 19. 15:31

A fájlmegosztó oldalak születésük idején a fájlok szabad áramlását tűzték zászlajukra, filmet, zenét, programot mindenkinek... Aztán valahol mintha elromlott volna minden, túlszabályozottá vált a fájlmegosztás is. Az első magyar nyitott torrent közösség, az iTorrent visszatér a gyökerekhez.

A szabad és kötöttségek nélküli fájlmegosztás képzeletbeli ezüst étkészletén akkor jelent meg az első légypiszok, amikor a visszatöltési kötelezettséget megszegők (vagy inkább nem teljesítők) egy emelt díjas SMS-sel visszatérhettek a teljes jogú letöltők sorába. Ekkor a torrentoldalak döntő többsége már tele volt reklámmal, és különböző csomagok megvásárlásával gyorsabb letöltést, a nem fizetők számára hozzáférhetetlen tartalmakat kaphattak a fizető ügyfelek. Ezek az oldalak a szabad, mindenki által hozzáférhető fájlmegosztás élharcosai helyett profitorientált vállalkozások lettek.
 
A torrentoldalak így váltak szinte ugyanazzá, mint ami ellen harcoltak, és bár az elején mintha a felhasználók kicsit lázadoztak volna a fizetési kötelezettség ellen, mára sajnos megbékéltek a régi-új világrenddel. Nem úgy az iTorrent. 
 
Az első magyar nyitott torrent közösségnél nincsenek kötöttségek, nincs kötelező seed idő, vagy éppen letöltési megvonás. A regisztrációhoz nem ragaszkodnak, a letisztult kezelőfelület mellett külön szimpatikus, hogy az iTorrentnél lehet a magyar torrentoldalak közül elsőként Magnet linket használni, sőt, akár letöltés nélkül is nézhető a kiválasztott film, vagy sorozat.
 
Az iTorrent oldal ráadásul egy óriási újdonságot, egy hazánkban még teljes egészében ismeretlen lehetőséget is meghonosít, amivel a ThePirateBay éppen a napokban hozta lázba az egész világot. Ez nem más, mint a torrentek streamelésének a lehetősége, ami röviden és tömören azt jelenti, hogy egy megfelelő plugin segítségével a felhasználók közvetlenül a böngészőjükön keresztül streamelhetnek, avagy nézhetnek sorozatokat, filmeket vagy éppen videoklipeket. Ezzel a felhasználóknak a jövőben nem kell semmiféle adatot, még csak a torrent fájlokat sem letölteniük saját számítógépükre, elegendő lesz csak iTorrent.hu keretein belül kiválasztani a megfelelő és egyben streamelhető videós tartalmat ahhoz, hogy azonnal megnézhessük kedvenc filmjeinket – akár HD felbontásban is.
 
 
A lehetőség legnagyobb újdonsága, hogy semmiféle extra szoftverre sem lesz szükségünk ahhoz, hogy egy kattintással, letöltés nélkül megnézhessük a kiválasztott tartalmat, a módszer bármilyen böngészőn működőképes, és ugyanolyan elven alapul, mint a torrentek letöltése. 
 
A torrentek streamelhetősége egyébiránt egy Torrents Time névre hallgató plugin segítségével valósítható meg, amely Internet Explorer, Google Chrome és Firefox böngészőkön működik, méghozzá Windows és Macintosh operációs rendszereken.
 
A streamelés lehetősége természetesen csak és kizárólag a videós tartalmak esetében érhető el, így a filmek vagy a sorozatok esetében, a különféle programokat, videojátékokat vagy éppen elektronikus könyveket továbbra is le kell töltenünk a számítógépünkre ahhoz, hogy meg tudjuk tekinteni, illetve használni tudjuk őket.
 
A lehetőség Magyarországon elsőként az iTorrent.hu oldalán keresztül érhető majd el, ennek megfelelően nem csak, hogy regisztrálni nem kell ahhoz, hogy elérhessük a legjobb magyar nyelvű tartalmakat, hanem még letöltenünk sem muszáj az egyes filmeket és sorozatokat ahhoz, hogy megtekinthessük őket, a legújabb, hazánkban egyedülállónak tekinthető technológiának köszönhetően ugyanis már böngészőből is megnézhetjük az egyes torrenteket.