Prémium teljesítményű Samsung processzor középkategóriás telefonokhoz

forrás: Prím Online, 2016. február 19. 16:44

A félvezető technológiában élen járó Samsung Electronics bemutatta Exynos 7 Octa processzorcsaládjának legújabb tagját, az Exynos 7 Octa 7870-et. A 14 nanométeres FinFET technológiára épülő Exynos 7 Octa 7870 processzort a jövő középkategóriás okostelefonjaihoz és egyéb mobil eszközeihez fejlesztették ki. 

„A megnövelt teljesítménynek és energiahatékonyságnak köszönhetően arra számítunk, hogy az új Exynos 7 Octa 7870 processzorunk széles körben fog elterjedni a középkategóriás mobileszközök piacán – mondta el Ben K. Hur, a Samsung Electronics System LSI marketingért felelős igazgatóhelyettese. –  A felhasználók eddig még sosem tapasztalt teljesítményt élhetnek át, hiszen ez az első 14 nanométeres technológiával épült lapka az ilyen típusú mobileszközök számára.”

 

A Samsung többszörösen is megerősítette vezető pozícióját a mobileszközökre gyártott egylapkás rendszerek piacán, az iparág első 14 nanométeres FinFET technológiára épülő processzorának, az Exynos 7 Octa 7420 megalkotásával, illetve  elmúlt hónapban bejelentett LTE Rel. 12 Cat12/13 modemmel és egyedi tervezésű CPU-val készült, Exynos 8 Octa 8890 processzorával.

 

A Samsung a piacon elsőként alkalmaz 14 nanométeres FinFET technológiájú processzorokat középkategóriás mobileszközökben. Az eddig csak prémium osztályú Exynos processzoroknál alkalmazott technológia most már az alsóbb kategóriák esetében is elérhető. A Samsung a mobilgyártók számára olyan egylapkás megoldást kínál a középkategóriás eszközök gyártásához, amely biztosítja az élvonalbeli teljesítményt, az energiahatékonyságot és az optimális tartománykezelést. Az új Exynos 7 Octa 7870 adott teljesítményszinten 30 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt, mint a 28 nanométeres High-k Metal Gate technológiájú egylapkás processzorok. 

 

Az Exynos 7 Octa 7870 nyolc 1,6 GHz Cortex-A53 típusú maggal és LTE Cat.6 2CA modemmel szerelték fel, ami lehetővé teszi a 300Mbps-os letöltési sebességet biztosító FDD-TDD aggregált szolgáltató-oldali szabvány használatát, a nagyobb hálózati rugalmasság érdekében. A multimédiás funkciókat tekintve a processzor egyaránt támogatja a  1080p 60fps-es videó lejátszást és a WUXGA (1920x1200) képernyő felbontást. A képi jel-feldolgozó (ISP) egyaránt lehetőséget kínál hátlapi és előlapi kamerákkal rögzített nagyfelbontású, akár 16 megapixeles képek, illetve 8 megapixeles kétkamerás üzemmódban rögzített fotók készítésére is. A GNSS megoldásnak köszönhetően az új processzor gyors ’első rögzítési’ (TTFF) funkciót biztosít, amely erőteljesebb mobilélményt  nyújt a helyfüggő szolgáltatások közötti még pontosabb és gyorsabb váltások miatt. 

 

Az Exynos 7 Octa 7870 tömeggyártása 2016 első negyedévében kezdődik.