A Nokia 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi hardveren

forrás: Prím Online, 2016. február 22. 16:41

Az MWC 216-on a Nokia bemutatja, hogyan támogatja a kereskedelmi forgalomban kapható AirScale rádió hozzáférése az 5G-s technológiákat, így a hálózatüzemeltetők biztosak lehetnek abban, hogy mai eszközberuházásaik kielégítik majd a jövőbeni igényeket is. A cég 5G-s rádió-hozzáférése kereskedelmi forgalomban kapható bázisállomáson mutatkozik be. 

Ezzel egyrészt az operátorok korábban és alacsonyabb költségen indíthatják útjára 5G hálózatukat, másrészt a már meglévő LTE infrastruktúrájukat 2017-ben migrálhatják a korai 5G-s szolgáltatásokra. A teljes 5G-s kereskedelmi szolgáltatás megjelenése 2020-ra várható.

 

A Nokia demonstrálja, hogy az összes spektrumsáv használatával hogyan tesztelhetik az operátorok az 5G felhasználási eseteit hálózataikon − beleértve a 6 GHz alattiakat is, melyek széles területi lefedettséget és korai piaci belépést biztosítanak, miközben  kiemelkedően magas kommunikációs kapacitással rendelkeznek a cm-es és mm-es hullámhossztartománynak köszönhetően.

 

Jelenleg különféle szabványügyi testületek végeznek teszteket annak érdekében, hogy 2020-ra befejezzék a munkát. A teljes körű 5G-s szabványok megjelenése előtt a fentihez hasonló hálózatüzemeltetői tesztek biztosítják, hogy az előfizetők már az első naptól kezdve kiváló és megbízható 5G-s teljesítményt kapnak majd. 

 

A Nokia standján az alábbi technológiák tekinthetők meg a 2016-os Mobil Világkongresszuson:

 

Hossein Moiin, a Nokia Mobile Networks technológiai igazgatója (CTO) az alábbiakat nyilatkozta: „A korábbi kísérleti rendszereket meghaladóan a telekommunikációs iparágban most először látható, hogyan fog működni az 5G a gyakorlatban. Az AirScale elnevezésű, rádió-hozzáféréses kereskedelmi termékünkön működés közben mutatjuk be az 5G-t – ez komoly előrelépés, mert azt jelenti, az 5G innentől kezdve nem csupán távoli vízió. Mostantól az operátorok nyugodt szívvel beruházhatnak olyan hálózati berendezésekbe, melyek támogatják mind a meglévő, mind a majd szabványosításra kerülő 5G-s technológiákat.”