Ötéves a fehérvári gyorshálózat

forrás: Business Online, 2016. február 27. 15:35

Öt éve zökkenőmentesen működik Székesfehérváron a helyi kormányzati intézményeket, iskolákat és a Sulinetet az elektronikus kormányzati gerinchálózattal (EKG) összekötő korszerű technológia. A gerinchálózattal való végponti összeköttetés egy magyar informatikai vállalat, a Sinus Networks Kft. tervei és az általa szállított eszközök segítségével valósult meg. A gerinchálózathoz csatlakozó intézmények száma folyamatosan növekszik.

Székesfehérvár városa az elsők között kapcsolódott a kormánygerinc hálózatra 2011-ben. A székesfehérvári intézményi felhasználók végponti csatlakozása az Axián Kft. regionális szolgáltató optikai hálózatán keresztül történik. A cég annak érdekében, hogy minél több felhasználót be tudjon kapcsolni a gerinchálózatba továbbfejlesztette optikai infrastruktúráját, illetve olyan eszközök beszerzésére is szükség volt, amelyek a szolgáltatást lehetővé tették. 
 
Az Axián a megoldás megvalósításához több alternatíva kipróbálását követően a Sinus Networks szakértelmét és az általa ajánlott Raisecom gyártmányú optikai aggregátorokat és lakossági, illetve üzleti optikai végberendezéseket választotta. (Az aggregátorok széleskörűen programozható, fejlett adatfolyam kezelési lehetőségekkel rendelkező eszközök, míg a végberendezések adat- hang és IPTV szolgáltatások megvalósítására alkalmas, automatikus üzembe helyezést támogató berendezések.) A dedikált Ethernet (pont-pont) alapú optikai technológiát nagyfokú rugalmassága és az eszközök interoperabilitása miatt javasolta a Sinus Networks.
 
A kialakított optikai gyűrűhálózatra telepítették a Raisecom aggregátorokat vagy gyűjtő switcheket, a végpontokra pedig a Raisecom végponti switcheket, amelyekkel a cég az elvárt bérelt vonali szolgáltatást biztosítja. Az így létrehozott optikai kábel hálózat képes több mint 100 kilométeres távolságba továbbítani a telefonos, internetes és televíziós jelet. 
 
 
A teljes önkormányzati apparátust, az iskolák jelentős részét illetve a város körül elhelyezkedő ipari parkok üzleti ügyfeleit is magában foglaló hálózatnak a rendelkezésre állás miatt az egyik legfontosabb részét 10 gigabites sebességű gyűrű struktúrába kötött központi eszközök alkotják. A rendelkezésre állás az internet-szolgáltatás, és bérelt vonali szolgáltatás esetében azt jelenti, hogy meg van határozva, hogy éves szinten hány napot, órát állhat le a hálózat és mennyi időn belül kell a hibát elhárítani. Ez a Székesfehérvári hálózat esetében 8 óra évente, amely kimagaslónak mondható.