Cukorbeteg kisgyerekként viselkedő robotot fejlesztenek Nagy-Britanniában

MTI Sajtóadatbank, 2016. február 29. 16:25

A gyermekkori cukorbetegség tüneteit szimuláló roboton dolgoznak brit szakemberek: a fejlesztés célja, hogy a fiatalok megtanulják felismerni a betegség tüneteit és azt, miként lehet segíteni a diabéteszeseknek.

Az 5800 font (2,3 millió forint) értékű robot "személyiségét" megtervező Lola Canamero és Matthew Lewis szerint Robint 7-12 éves kor közötti fiataloknak szánták. "Azt kérjük a gyerekektől, hogy gondoskodjanak Robinról, játsszanak vele és miközben így tesznek, a robot a cukorbetegség tüneteit produkálja, amelyeket a gyerekeknek fel kell ismerniük és gondolkodniuk kell azon, hogy miként segíthetnének" - idézte Lola Cabónamerót a BBC News.

 

"Megpróbáljuk felelősségtudatra nevelni a gyerekeket, hagyni, hogy kötődjenek a robothoz és megértsék, hogy tetteikkel segíthetnek az állapotán és egyszersmind megerősítést is kapnak a helyes viselkedésről" - tette hozzá Matthew Lewis.

 

 

A robot úgy viselkedik, mint egy kisgyerek: körbejárkál, nézegeti a képeket, a játékokat, táncol, unatkozik és ölelést kér. Canamero szerint a gyerekek szeretik a robotokat és nagyon gyorsan kötődni kezdenek hozzájuk, ami növeli az önbizalmukat a cukorbetegségre vonatkozó ismereteikkel és kezelésével kapcsolatban.

 

A Hertfordshire-i Egyetemen fejlesztett Robin - Robot Infant, vagyis robot gyermek - szerény szókincsében az "éhes" és az "ölelj meg" kifejezések is szerepelnek. A szakemberek szerint Robin jelenleg csupán néhány interakcióra képes - kevés szót ismer és nem reagál a zajokra -, ezért a gyerekek félórás periódusokat töltenek vele.

 

A cél, hogy a fejlesztést idővel Nagy-Britannia-szerte használhassák a fiatalok. Robin az apró szociális robotok mesterséges intelligenciájának kidolgozásával foglalkozó ALIZ-E projekt részeként született meg és az egyetem továbbfinanszírozza a fejlesztését.