Számolj utána! Mechanikus számológépek A-tól C-ig

forrás: Prím Online, 2016. március 3. 07:27

Nyilvános, múzeumi kiállításon először látható, különleges magángyűjteményt mutat be a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) Szegeden, az Informatika Történeti Kiállításon. A kiállítás megnyitója március 9-én 11:30-kor lesz, a tárlat attól kezdve látogatható (a nyitvatartási időben).

Az adatmentés világhírű szaktekintélye, Kürti Sándor egy évszázad mechanikus számológépeit gyűjtötte össze. Van, amelyik 80 éve tökéletesen működik a bemutatott tárgyak közül. A háromkilós apróságtól a százgombos, asztali monstrumig terjed a skála. Többek között a híres Odhner, Brunsviga cégek gyártmányai, de a szovjet Felix típus is látható a tárlaton. Ami közös bennük, hogy ezek a tökéletes tárgyak egy posztapokaliptikus jövőhöz: áram nélkül is teljesítik funkciójukat, az oldalukon lévő „kurblival” vagy más, érdekes mechanikai megoldással működtethetőek.

 

A Számolj utána! az Informatika Történeti Kiállítás területén mutatkozik be: a látogatók egyben a két szinten, ezer négyzetméteren elhelyezett, világszínvonalú informatikatörténeti állandó kiállítást is megtekinthetik, így Kürti Sándor gyűjteménye a modern számítástechnika csodái: számítóközpontok szekrény méretű egységei – és az első PC-k és játékkonzolok mellett láthatóak.