Ma kiderül, kik kapnak az idén VinCE Awards-ot

forrás: Prím Online, 2016. március 3. 17:56

Elkezdődött a borász szakma csúcseseményének számító VinCE Budapest Wine Show. Ezen mutatkozik be a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszere, amelyből itthon elsőként a rendezvény vendégei kóstolhatnak – természetesen magyar szőlőfajtákból készült – borokat.

A neves hazai és nemzetközi szakmai tekintélyek előadásai mellett idén először borász tehetségkutatót is rendeznek, ahol vállalkozó kedvű borászok mutathatják be boraikat egy szakértői zsűrinek. A március 3-i szakmai nyitónap végén második alkalommal osztják ki a VinCE Awards-ot, amelyet tíz kategóriában hirdettek meg a szervezők. Pénteken és szombaton pedig a nagyközönség is elmerülhet a minőségi borok világában és egy online shopban mindenki be is szerezheti saját kedvenc borait. 

 

A VinCE Budapest mindig tartogat valamilyen újdonságot látogatói számára. Az idén ez a holland By the glass hazai premiere. A By the glass a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló -megőrző rendszere, amelyet itthon először a VinCE Budapest vendégei próbálhatnak ki a rendezvény három napja alatt. A különteremben felállított rendszerben magyar szőlőfajtákból  - furmint, juhfark, kékfrankos – készült ötcsillagos borokat kóstolhatnak meg.  A bortároló rendszer lényege, hogy a benne tárolt borokat mindig tökéletes hőmérsékleten tartja, megóvja őket a számukra káros oxigénnel való találkozástól, és egyetlen gombnyomással csak a szükséges mennyiséget tölti frissen a poharakba. Mindezt az okos telefonok nyújtotta lehetőségekkel ötvözve, a By the glass SmartWine applikációval értékelhetik a bort, megoszthatják ismerőseikkel, és a kóstolt borok adatait később is bármikor visszanézhetik. 

 

Wine Star – Borász tehetségkutató

A zenei tehetségkutatókhoz hasonlóan feltörekvő tehetséges borászok mutatkozhatnak meg egy szakértőkből álló szűri előtt a VinCE Budapest szakmai napján. A vállalkozó kedvű versenyzőknek rendhagyó módon, a bemutatott bor ízével, történetével, vagy akár a címkéjével kell meggyőzniük a zsűrit, hogy miért az ő bora a legjobb.  A show műsornak is beillő Wine Star kurzuson a közönség is megkóstolhatja a bemutatott borokat, a műsorvezető Rákóczi Ferenc lesz. A győztes értékes borcsomagot és jelentős VinCE Magazinos megjelenést kap, de ami valószínűleg számukra többet ér, az a zsűritagok figyelme, hiszen ott lesz Gianni, a Pomo D’oro étterem tulajdonosa, Pélyi Rebeka, a Kistücsök fősommelier-je, de lesz tajvani borkereskedő és brit borszakíró is.

 

Kik kaphatnak az idén VinCE Awards-ot ?

A tavaly elindított díjat felfokozott hangulatban várja a szakma, amellyel idén is a borral foglalkozó szakemberek munkásságát, példaértékű teljesítményét ismerik el. A díjra 10 kategóriában lehetett jelölteket állítani, íme a lista:

  1. A legjobb borlap – Borkonyha, Kistücsök, Onyx 
  2. A legjobb borhotel –Andrássy Rezidencia Wine & Spa, Bonvino, Crocus Gere Bor Hotel & Resort
  3. A legjobb borvacsora – Alessio étterem és kávézó, Biarritz étterem, Gusteau Kulináris Élményműhely
  4. A legjobb borkereskedés – Bortársaság, Radovin, Terroir Club
  5. A legjobb borbeszerző – Elek Ágnes (Spar), Rutka Zoltán (METRO)
  6. A legjobb borbár – Drop Shop, ETAP, Kadarka Bár
  7. A legjobb borász weboldal – Kreinbacher Birtok, Somló; St. Andrea Szőlőbirtok, Eger; Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet, Mád
  8. A legjobb pincelátogatás – Holdvölgy Pincészet, Mád; Oremus; Szepsy Pince, Tokaj 
  9. A legjobb bormarketing kampány – Furmint USA,  Kristinus, Nemzeti Borkiválóság Program, 
  10. A legaktívabb társulás – Balatoni Kör, Csopaki Kódex, Junibor

 

AVinCE Awards-ot a szakmai nap végén, március 3-án adják át a borvilágot formáló legjobb ötletekért, leginspirálóbb példákért.

 

Három nap a minőségi borok világában

A szakma csúcseseményének számító VinCE Budapesten immár hetedik alkalommal ismerkedhetnek meg válogatott pincészetek kiváló boraival, borászati ismereteiket Master of Wine-ok előadásain tökéletesíthetik és a gyakorlatban is próbára tehetik. A borok háromnapos ünnepén ezer féle, a VinCE Magazin tesztjein négy-ötcsillagos eredménnyel szereplő borokat kóstolhatnak meg, hazai és külföldi borvidékek borkultúrájába kapnak betekintést a látogatók, valamint feltárul a francia, a tokaji és a francia pezsgők világa is.  Az esemény alkalmat ad arra is, hogy kedvenc boraikból saját válogatást állítsanak össze és a rendezvény idején megnyílt online áruházban meg is vásárolják a belépőjegy egy részét erre felhasználva. Az online shop a rendezvényt követően március 9-ig lesz elérhető.