CeBIT 2016: d!conomy, avagy a boldogság digitális vagy analóg?

forrás: Prím Online, 2016. március 14. 06:55

Ma - március 14-én - nyitja Hannoveren kapuit a CeBIT, amely valamikor a világ legjelentősebb informatikai kiállítása és konferenciája volt, s a kiállítók illetve látogatók számát tekintve ma is a dobogó legfelső fokán áll, még akkor is, ha régi fényét megtépázta az elmúlt évtized, és az új technológiákra jobban fókuszáló Las Vegas-i CES vagy a barcelóniai MWC. A 2016-os CeBIT-től Oliver Frese, a Deutsche Messe CeBIT-ért felelős igazgatósági tagja azt várja, hogy ez a rendezvény újra főszereplővé váljon, a mégpedig a digitális átalakulás, a címben is d!conomy jegyében!

Korunk trendje a digitalizálás, ennek ellenére számos kutatás azt mutatja, hogy a vállalkozások - különösen a kis- és közepes cégek - még mindig túlzottan óvatosak, csak nagyon kis lépésekben merik digitalizálni az üzleti modelleket és folyamatokat. Épp ezért a CeBIT 2016 egyik legfőbb küldetése, hogy kézzelfoghatóbbá, érthetőbbi, egyszerűbbé tegye a digitalizást mindenki - nem csak a KKV-k - számára. "A nemzetközi kiállítók és a partnerek több mint 400 alkalmazási példát vonultatnak fel a digitalizálás illetve a tárgyak internet (IoT) világából." - mondta Oliver Frese. "Ez egy rendkívül gyorsan fejlődő terület, a legújabb tanulmányok azt jósolják, hogy négy év múlva már 50 milliárd eszköz csatlakozik az internetre". 

Számos kiállító ehhez a témához a felhő-technológiával kapcsolódik, hiszen a Cloud-computing teremtette meg azt a lehetőséget, hogy bármi bármivel összekapcsolódhasson. Az  összes jelentős globális cloud szolgáltató jelen van a CeBIT-en, sokak mellett például a Deutsche Telekom, az SAP, a Microsoft, az IBM, a HP Enterprise, a Vodafone, a Software AG és az Amazon Webservices. De itt van a Salesforce nevű amerikai szoftver szolgáltató is, amely Hannoverben bemutatja a teljes portfolióját. "Ez teszi CeBIT-et a világ legnagyobb cloud technológia vásárává. Sehol máshol nem kaphatunk ilyen kiváló áttekintést a digitális gazdaság ezen kulcsfontosságú szegmenséről"-jegyezte meg Frese. 
 

Az idei partnerország, Svájc, amely egyike a világ leginnovatívabb országainak, az egy főre jutó szabadalmak száma több, mint bármely más európai országban. Nem csak a több, mint 70 kiállító vállalat, de az államelnök, Johann Schneider-Ammann és Hannoverbe érkezett, ő és Angela Merkel a kiállítás második napján tesznek egy sétát a CeBIT-en, mintegy 100 VIP-vendég társaságában. 
 
A kiállítás mellett a CeBIT konferencia-része is rengeteg érdeklődőt vonz. Az egyik vezérszónok az idén - ha már egyszer Svájc a partnerország - a svájci titkosítási és biztonsági szakértő, Phil Zimmermann lesz, de talán nem kevésbé érdekes lesz Dr. Wolfgang Hubernek, a német evangélikus egyház egykori elnökének az előadása, aki ezt a kérdést teszi fel:  "A boldogság digitális vagy analóg?" Az Allianz vezérigazgató Oliver Bate is színpadra lép, hogy beszéljen a pénzügyi szektor digitális átalakulásáról, de szót kapnak olyan nemzetközileg is elismert informatikai vezetők is, mint Xu Ming, a ZTE alelnöke, Shoei Yamana, a Konica Minolta elnöke, Hans Vestberg, az Ericsson elnöke. Egy izgalmas előadó az USA-ból, az önjelölt biohacker és cyborg Amal Graafstra, aki az IoT tárgykörébe tartozó implantátumokról fog beszélni.