Zsarolásról, kiberkémkedésről és célzott támadásokról szólt az elmúlt év

forrás: Prím Online, 2016. március 9. 10:49

A Trend Micro Incorporated közzétette éves biztonsági összefoglalóját. A dokumentum, amely 2015 legkomolyabb biztonsági incidenseit elemzi, a „Setting the Stage: Landscape Shifts Dictate Future Threat Response Strategies” (Új hadszíntér: A környezet változásai határozzák meg a jövő fenyegetés-elhárítási stratégiáját) címet kapta.

A kutatás megerősíti, hogy a támadók napjainkban egyre vakmerőbb és okosabb módszereket és támadási irányokat találnak kiberkémkedési akcióikhoz és kiberbűnözői tevékenységeikhez világszerte.

 

„2015-ös megfigyeléseink is azt igazolták, hogy a hagyományos módszerek már nem elegendőek az adatok és eszközök védelméhez. Át kell őket értékelni ahhoz, hogy fenntarthassuk a vállalati és a személyes biztonság legmagasabb szintjét – mondta Raimund Genes, a Trend Micro műszaki igazgatója. – Az egyre gyakoribbá és kifinomultabbá váló zsarolások, kiberkémkedési esetek és célzott támadások megkövetelik, hogy a vállalatok frissítsék biztonsági stratégiáikat, és felkészüljenek a 2016-ban várható, potenciálisan még intenzívebb, rosszindulatú tevékenységek elhárítására. Ennek megvalósítása a biztonsági megoldásokkal foglalkozó közösséget is segíti a támadók próbálkozásainak megelőzésében és kivédésében.”

 

Az online zsarolás és a kibertámadások okozták a legnagyobb fejtörést 2015-ben: számos jelentős szervezet esett áldozatául ilyen cselekményeknek. Az Ashley Madison társkereső, a Hacking Team informatikai vállalat, az amerikai kormány személyzeti ügyekért felelős ügynöksége (Office of Personnel Management) és az Anthem egészségbiztosító csak néhány példa ezekre a nagy volumenű támadásokra, amelyek következtében több millió alkalmazott és ügyfél adatai szivárogtak ki. Tavaly az amerikai adatlopások nagy többsége (41 százaléka) különböző eszközök elvesztése miatt következett be, ezt követték a kártevő programok és a rendszerek feltörése. 

 

 

A jelentés további kiemelt témakörei: