GE felhőtechnológia segít az olimpikonoknak a sérülések elkerülésében

forrás: Prím Online, 2016. március 10. 10:37

Az olimpiai győzelem az éveken át tartó fizikai és mentális felkészülés mellett nagyrészt azon múlik, hogy a versenyző vagy csapat adott napon, adott időpontban a legjobban teljesítsen sportágában. Az olimpikonok egyik legnagyobb ellensége, a verseny előtti utolsó percekben szerzett sérülés, amivel pillanatok alatt akár évtizedek kemény munkája veszhet kárba.

Ennek kiküszöbölésén segíthet a felhőtechnológia, melynek egyik kézzelfogható eredményét, a GE Healthcare Centricity Practice Solution (CPS) szoftverének felhőalapú változatát a 2016-os riói olimpián vezetik be. Az olimpikonok egészségi állapotát figyelemmel kísérő technológia segítségével szükségtelenné válik, hogy több raklapnyi papírt szállítsanak körbe a világon, emellett a felhőben tárolt és nyomon követett adatok elemzésese bizonyítottan nemcsak a sérülések megelőzését segíti elő, de a sérült atléták kezelésében is nélkülözhetetlen szerepet tölt be.

Az elektronikus kórlapok (EMR) hivatalos nyilvántartó rendszereként debütáló GE technológia, az olimpia minden orvosi létesítményében elérhető lesz, csakúgy, mint az olimpiai falu központi klinikáján, ahol az orvosok akár a komplikált ellátásra is fel vannak készülve.

Az Egyesült Államok csapata már a 2012-es londoni olimpián és a Szocsiban megrendezett 2014-es téli olimpián is eredményesen használta ezt a technológiát. A rendszer nemcsak az amerikai sportolók pontosabb diagnosztizálását tette lehetővé ezeken az versenyeken, hanem tekintélyes mennyiségű adatot is összegyűjtött, amelyekre támaszkodva az amerikai trénerek sportteljesítmény-javító stratégiákat fejleszthettek ki.A technológia eredményesességét alátámasztja, hogy az amerikai női birkózócsapatánál például éves szinten 60 százalékkal csökkent a műtéti beavatkozások száma, részben az elektronikus kórlapokból kigyűjtött, az edzési protokollt befolyásoló információknak és elemzéseknek köszönhetően.

Dr. Moreau, a szocsi olimpia orvosi csapatát vezető szakember, most a GE mérnökeinek nyújt segítséget abban, hogy a Predixben, a GE felhőalapú számítógépes platformjában rejlő lehetőségek kiaknázásával, miképp fejlesszék tovább a projektet. A Predix-nek köszönhetően, amelynek folyamatos fejlesztésében magyar szakemberek is részt vesznek, a sporttudományokkal foglalkozó csapatok az adatok megosztásával a világ bármely táján együtt tudnának működni, elősegítve ezzel az eredményes sporttáplálkozás még alaposabb megismerését és a sérülések elkerülését.

Dr. Moreau célja, hogy új módszereket térképezzen fel az USA olimpiai csapat egészségi állapotának javítására. Ezt követően pedig meg szeretné osztani ezeket az információkat a világgal, hogy bárki egészségesebb és aktívabb életet élhessen.