Megéri etikusnak lenni

forrás: Prím Online, 2016. március 11. 09:43

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és az automatizálás nemzetközi szakértője idén hatodik alkalommal nyerte el a világ legetikusabb vállalatainak (World’s Most Ethical Company) járó díjat, mellyel a vállalat tevékenységét az Ethisphere Institute tüntette ki.

Az elismeréssel az üzleti etika normarendszerének kialakításában és fejlesztésében élen járó kutatóintézet hivatalosan minősíti azokat a vállalatokat, amelyek a példamutató vezetői magatartásban és az etikus szervezeti kultúrában látják nyereségük hajtóerejét, versenyelőnyük kulcsát. Ennek a szemléletnek az alkalmazásával a vezetők és az alkalmazottak képesek megfelelő döntéseket hozni, és formálni a jövő iparági elvárásait a holnap legjobb gyakorlatainak bemutatásával. A szervezet 21 ország 53 iparágából összesen 131 vállalat tevékenységét ismerte el a díjjal 2016-ban. 

 

„Az Ethisphere Institute kitüntetése megerősít bennünket abban, hogy vállalati értékeinknek megfelelően, a jogszabályokon túlmenően is igazodunk a legmagasabb szintű etikai normákhoz. Célkitűzéseinket komolyan vesszük, működésünk átlátható, így ügyfeleink és egyúttal a társadalom, valamint a bolygó érdekeit is szem előtt tartjuk” – mondta Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnök-vezérigazgatója.

 

Átfogó keretrendszer

A világ legetikusabb vállalatainak 10 éve fennálló felmérése az Ethisphere Institute szabadalmaztatott Ethics Quotient (EQ) keretrendszere alapján zajlik, amely egy részletes kérdőív segítségével egységesen rögzíti az adatokat. A módszertant az Ethisphere a felkért vezető szakértők, valamint a World’s Most Ethical Company program módszertani tanácsadó testületének véleménye és útmutatása alapján határozzák meg. 2016-ban a minősítési rendszer több mint 160 kérdést tartalmazott a következő 5 alapkategóriában: Etikai és megfelelési program (35%), Társadalmi szerepvállalás és felelősség (20%), Etikai kultúra (20%), Vállalatirányítás (15%), Innováció és hírnév (10%).

 

Egységes felelősségvállalás

A Schneider Electric hitvallása szerint az etika és a megfelelő szervezetirányítás kiemelt szerepet játszik növekedésében és versenypozíciójának megtartásában. A vállalatcsoport 30 nyelven elérhető Felelősségvállalási irányelvei egységes iránymutatást biztosítanak a társaság összes alkalmazottja számára a felelősségteljes szervezeti magatartásra vonatkozóan. A dokumentum a vállalat fenntartható irányítási elvei, az Egyesült Nemzetek Globális szabályzatának (Global Impact) 10 irányelve, Az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, valamint a nemzetközi munkaügyi normák figyelembevételével készült. Az esetlegesen felmerülő etikai problémák kezelésében a Felelősségi és etikai eljárások (Responsibility & Ethics Dynamics) program is segítséget nyújt a munkatársaknak. 

 

Az alkalmazottak rendszeres tájékoztatást kapnak A világ legetikusabb vállalatai kezdeményezésről, amely 2015 eleje óta az etikus teljesítmény mutatójaként szolgál a Schneider Electric fenntarthatósági indexében, a Planet & Society Barometerben. Tavaly évvégén ez a mutató jóval meghaladta a célkitűzést, mivel a társaság egységeinek 88%-a felelt meg a felmérésen. A 2017 végére kitűzött cél, hogy ez a mutató elérje a 100%-ot.