A BME MIT FTSRG csapat 3. helyezést ért el az IoT fejlesztői versenyen

forrás: Prím Online, 2016. március 20. 09:21

Az USA-ban megrendezett EclipseCon North America rendezvény évente IoT fejlesztői versenyt rendez. A verseny során három hónap áll rendelkezésre, hogy a csapatok nyílt-forráskódú és nyitott szabványok segítségével egy általuk választott témában innovatív IoT megoldást készítsenek.

A verseny bírái a 89 résztvevő csapat közül az innováció, a felhasznált technológiák és a bemutató alapján a BME MIT Hibatűrő Rendszerek Kutatócsoport hallgatói által és Ráth István tmts. irányításával készült pályaművet harmadik díjjal jutalmazták: https://www.eclipse.org/org/press-release/20160310_iotchallenge_winners2016.php

 

A munkát részletesen az alábbi blog mutatja be: http://modes3.tumblr.com/ A MoDeS3 projekt célja az FTSRG kutatócsoport és az MTA-BME Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport kiemelt fontosságú kutatási irányainak bemutatása (kiberfizikai rendszerek, IoT technológiák, modell-alapú eszközök és módszerek, ellenőrzési technikák).

 

 

A munka célja komplex, kritikus, valós-idejű és elosztott intelligens kiberfizikai rendszerek integrációja. A csapat egy elosztott beágyazott rendszer felett egy (modell-)vasúti rendszer elosztott biztonsági logikáját tervezte meg, melynek feladata a veszélyes szituációk és balesetek elkerülése elosztott megfigyelő és beavatkozó komponenseket felhasználva. A komponensek mérnöki modelljeiből automatikus kódgenerátor állította elő a futó forráskódot.

 

A komponensek modelljein VIATRA technológia segítségével megvalósított formális validáció és verifikáció igazolta a tervezési hiba mentességet. A futási idejű hibatűrést ugyancsak automatikusan generált lokális ellenőrző monitorok garantálják. A rendszer szintű helyes viselkedést gépi látáson és komplex eseményfeldolgozáson alapuló algoritmus ellenőrizte. A vonatok által szállított terhet egy Lego Mindstorms robot veszi le, amelyet gépi látáson alapuló biztonsági logika irányít, továbbá egy szimulátor előre jelzi a lehetséges problémákat.

 

 

A rendszer tesztelését az IBM Bluemix felhő környezetben szintén nyílt-forráskódú technológiákat felhasználva végezték el, a kommunikációs architektúra tervezése pedig a Node-RED modellező eszköz segítségével történt.

 

A tervezés és fejlesztés során több, mint 16 nyílt forráskódú technológia került felhasználásra innovatív módokon! A hallgatók munkájuk során felhasználták az egyetemen tanított Rendszermodellezés, Modell alapú rendszertervezés,  Formális módszerek és Kiberfizikai rendszerek tárgyak során elsajátított ismereteket, amit valós környezetben ki is próbáltak.

 

A megoldást megalapozó elméleti kutatások a korábbiakban 1-1 kari első illetve második díjat nyertek a TDK konferencián.

 

A pályamű elkészítéséhez további szellemi és anyagi támogatást nyújtottak az MTA-BME Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport, az Átkonfigurálható ROS-alapú rugalmas és intelligens kooperatív robot rendszereket kutató projekt, valamint az IncQuery Labs Kft. és a Quanopt Kft. is.