INPUT programmal javíthatja pozícióját a nemzetközi startup-versenyben Magyarország

forrás: Prím Online, 2016. március 20. 10:35

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,5 milliárd forint uniós forrásból hároméves programot indít, amely az infokommunikáció, a digitális gazdaság területén megszülető innovatív magyar ötleteket karol fel és segít sikerre vinni a nemzetközi piacokon.

Az INPUT program a magas növekedési potenciállal rendelkező vállalkozásokat kiszolgáló meglévő intézményrendszerre épít, annak működését serkenti. A hazai cégek hatékonyságának és jövedelemtermelő képességének fokozása érdekében nyitott az együttműködésre a digitális gazdaságot és a startupokat támogató hazai és nemzetközi szervezetekkel. Lebonyolításával a tárca infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkársága a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökséget bízza meg. 

 

A program nem pénzbeli támogatást nyújt, hanem a kedvezményezettek tényleges igényeihez igazodó szemléletformáló előadásokat, interaktív workshopokat, tanácsadást biztosít egyebek mellett a termékfejlesztés és a külpiacra jutás területén. 13 vidéki egyetemi és inkubációs központhoz kötődő koordinátor, mentorcsapat segíti az innovatív projektgazdákat, akikkel szemben nem követelmény, hogy már az induláskor rendelkezzenek vállalkozással.

 

„Az INPUT elsődleges célja a digitális gazdaság fejlesztése új munkahelyek létrehozásával, a fiatalok vállalkozó kedvének felkeltése, az ötletgazdák szemléletformálása, mentorálása révén. Egy magyar vállalkozás magyarországi fejlesztési központtal is sikeres lehet, de képessé kell válnia a megmérettetésre a globális piacon. A program kiemelkedő teljesítményekhez adhatja meg a kezdő lökést, ám akkor is betölti küldetését, ha fiatal vállalkozókat képessé tesz arra, hogy családjuknak megélhetést biztosítsanak” – jelentette ki Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

 

A programot hazai és nemzetközi szakemberekből álló tanácsadó testületek segítik. A nemzetközi tanácsadó testület tagjának felkért Ron Sege, a Szilícium-völgyben működő Echelon Corporation elnök-vezérigazgatója az INPUT 2016. március 18-i programindító eseményére érkezett Győrbe. 

 

„Örömmel veszem a felkérést a program nemzetközi tanácsadó testületének tagságába. Vállalatvezetőként folyamatosan keresem a lehetőségeket a megújulásra, a cég fejlesztési tevékenységének újjászervezésére. Minden bizonnyal nemcsak a kiváló magyar ötletgazdák tanulhatnak arról, hogy az Egyesült Államokban milyennek kell lennie egy terméknek ahhoz, hogy eladható legyen” – mondta előadásában Ron Sege.

 

Az INPUT Program 800 vidéki IKT ötletgazdát, vállalkozást, egyéb szereplőt szólít meg. Három év alatt 220 szemléletformáló előadást, rendezvényt, folyamatos mentorálást és nemzetközi kapcsolatépítést nyújt. A tervek szerint 300 új IKT vállalkozást és innovatív projektet indíthat útra Magyarországon. A program eredményességének legfontosabb mérőszáma, hogy 200 infokommunikációs startup vállalkozás sikeres megjelenéséhez kíván hozzájárulni a nemzetközi piacokon.